Wijkinformatiemarkt gezellige bijeenkomst

11 februari 2011

ZWIJNDRECHT -Woensdagmiddag begon in Festino aan het Norderstedtplein de wijkinformatie markt. De bedoeling van het college van B & W was dat men in gesprek kwam met bewoners van Zwijndrecht. Ruim tweehonderd bezoekers namen de moeite om naar Festino te komen waar de gemeente, de wijkplatforms en dorpsraad zich lieten zien naast de corporaties.

De gemeentelijke diensten waren uitgebreid aanwezig. Veel ambtenaren stonden klaar om hun stukje werk toe te lichten. Ook Aafje was vertegenwoordigd net als Diverz om te laten zien wat hun rol is in de Zwijndrechtse samenleving ruim honderd mensen waren in touw om de wijkinformatiemarkt tot een succes te maken. In de avonduren waren er diverse debatten georganiseerd met de verschillende wethouders.

Stelling: Door teveel sociale woningbouw heeft Zwijndrecht te weinig woonkwaliteit Wethouder Aaike Kamsteeg: “Ik hoopte op een stevige discussie over de vraag: leidt vermindering van het aantal sociale woningen tot een hogere woonkwaliteit in Zwijndrecht?”
Stelling: Overlastgevende jeugd wordt niet geboren maar ontstaatWethouder Miranda de Vries: “Jeugd wordt vaak beschouwd als lastig en problematisch. Heeft investeren in jeugd, onderwijs en opvoedondersteuning iets te maken met jongerenoverlast?”Stelling: Een schone buitenruimte is de eigen verantwoordelijkheid van de burger Wethouder Henk Mirck: “De openbare ruimte behoort tot mijn portefeuille. Openbaar betekent: van ons allemaal. Hoever reikt de verantwoordelijkheid van de gemeente en waar begint de eigen verantwoordelijkheid van ons allemaal?” Stelling: Elke wijk heeft zijn eigen wijkcentrum nodig Wethouder Elbert Vissers: “Moet elke wijk hetzelfde voorzieningenpakket met een eigen wijkcentrum hebben? Welke argumenten pleiten voor de stelling en welke argumenten zijn hier tegenin te brengen?”

Tijdens de debatten ging het er vrij rustig aan toe. Raadsleden en leden van de wijkplatforms deden vaak mee. Het was een gezellig gebeuren waar veel gratis producten werden weggegeven. De corporaties gaven snoepjes, lampen en zelfs een muts weg en uiteraard waren er veel gratis pennen te vinden. De bedoeling was natuurlijk informatieoverdracht en dat lukte veelal wel.  Vanuit de organisatie keek men redelijk tevreden terug.

De vraag blijft altijd hoe bereik je de burgers zodanig dat deze de markt echt gaan bezoeken want 200 mensen op 45.000 inwoners is niet echt een hoge score. Bij menig plan waar bewoners het niet mee eens zijn zijn al gauw vijftig man op de been.  Misschien kan de gemeente in de toekomst beter een alternatief plan neerleggen waar bewoners boos op af komen om ze zo te strikken.

Hoe dan ook de wijkplatforms hadden goed hun best gedaan net als alle andere medewerkers. Het was een gezellige bijeenkomst.

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.