Bouw duurzaam binnenvaartschip kan beginnen

25 februari 2011

ZWIJNDRECHT - Rederij Deen Shipping in Zwijndrecht, de binnenvaartsector en de provincie Zuid-Holland hebben samen een Europese subsidie binnengehaald voor de bouw van een duurzaam binnenvaartschip. Het schip kan varen op een combinatie van diesel en vloeibaar aardgas en is daarmee het eerste in zijn soort in Nederland.

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling heeft voor de bouw van het schip € 1,2 miljoen beschikbaar gesteld. Het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB) heeft de subsidie aangevraagd, in nauwe samenwerking met ondernemer Gerard Deen en het Expertise- en Innovatiecentrum Binnenvaart (EICB). De provincie Zuid-Holland heeft de aanvraag samen met het EICB in goede banen geleid, als linking pin tussen het consortium en het fonds.

De subsidie vormt het startschot voor de bouw van het binnenvaartschip Argonon van Deen Shipping in Zwijndrecht. Het vaartuig komt in september 2011 in de vaart. De zogeheten ‘duel fuel’-motor kan op een combinatie van diesel en het schonere en goedkopere vloeibaar aardgas verbranden. De motor wordt geleverd door Pon Power in Papendrecht.

Binnenvaartondernemer Gerard Deen toont zich verheugd met de toegekende subsidie. Met het CBRB vindt hij dat er nu al nagedacht moet worden over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van schone motoren. Deen: “Op die manier zijn we op tijd klaar om aan de strenge milieueisen voor de binnenvaart te kunnen voldoen. Die nieuwe eisen komen snel op ons af.”

Gedeputeerde Erik van Heijningen: "De binnenvaart met dieselmotoren blijkt aanmerkelijk vervuilender te zijn dan eerder werd aangenomen. Daarom is de provincie twee jaar geleden begonnen met de het plaatsten van zogeheten walstroomkasten bij aanlegplaatsen. Schippers hoeven voor hun electriciteit niet langer een dieselgenerator te gebruiken maar tappen het af vanaf de kant. Vervanging van diesel door vloeibaar aardgas is een logische vervolgstap. In dit licht voert de provincie de eerste gesprekken met marktpartijen om het aanbod van vloeibaar aardgas voor binnenvaartschepen in Zuid-Holland te organiseren."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.