Beeldenpark onderwerp politieke markt Walburg

01 maart 2011

ZWIJNDRECHT - Tijdens de campagne gaat de gemeenteraad gewoon door. Dat bleek wel op de laatste zaterdag van februari.
Afgelopen zaterdag de 26e was er een uitgebreide campagnedag  voor de provinciale staten verkiezingen in Zwijndrecht. Lang niet alle partijen die op de lijst voorkomen waren aanwezig.

Het was Winkelcentrum Walburg die de politieke partijen vergastte op een plek in het winkelcentrum. Een week eerder had de SP willen folderen maar de winkeliers willen een politieke dag en geen losse acties door het centrum. Winkeliers zijn neutraal. Zes partijen hadden een kraampje gehuurd. PvdA, CDA, Cu, D66, SGP en VVD en probeerden tussen negen en drie de potentiële kiezer te bewegen op 2 maart op hun partij te stemmen. De traditionele rozen, ballonnen, pennen, peppermunten en andere zoete koek werd weer uitgedeeld.

De markt was georganiseerd door Chris Moorman van ABZ die als lokale partij niet meedoet aan de verkiezingen. Weliswaar doet er een onafhankelijke partij mee die er is voor de lokalen (Platform Lokale Partijen), maar er werd hiervoor geen campagne gevoerd. Chris Moorman was er zelf wel, maar voerde campagne voor de mineralenvereniging Geode die op 19 maart weer hun mineralen beurs in Develstein college heeft.

Hij had namens Geode en O & O  dan nog wel een vraag aan de politiek waarom zij als verenigingen ineens 800 euro meer moesten gaan betalen voor reclame voor de activiteiten van hun vereniging, en dat zonder vooraankondiging. "Dat was vanwege de verrommeling",  antwoordde Wethouder de Vries. Daarmee kwam er weer een stuk gemeenteraad terug in de campagnes van de statenverkiezingen.

Op de dinsdag voorafgaand was er in de gemeenteraad een discussie ontstaan rondom cultuur en het voortbestaan van het Beeldenpark Drechtoevers. Het agendapunt werd voor de tweede keer besproken. Het Beeldenpark krijgt jaarlijks een vaste subsidie. Deze staat specifiek genoemd in de begroting. Volgens de regels der subsidieontvangsten moet deze ieder jaar opnieuw tijdig worden aangevraagd. Voor het derde jaar op rij was de subsidieaanvraag te laat.

Dat was natuurlijk dom, of beter gezegd oliedom zoals Mw. Hofland van het CDA verwoordde, maar in de voorgaande jaren was dat altijd opgelost. Dit jaar met een nieuw college en geen directeur van dienst in het bestuur van de gemeente en beeldenpark liep dat anders. De wethouder Vissers van de VVD vond dat het jammer, maar helaas moest er maar een andere oplossing gevonden worden. Ondanks een uitgebreid betoog voor het park van Chris Moorman van ABZ bleef de wethouder voet bij stuk houden.

Ook al werd de aangevoerde voorzitter van de VNG cultuurcommissie (de heer Brok) ten tonele gevoerd, die tenenkrommend van het college besluit op de hoogte was gesteld, mocht het allemaal niet baten. Zelfs een motie om het beeldenpark middels het gevoteerde bedrag  toch in stand te houden haalde het niet. De motie ingediend door CDA en ondersteund door D66 en ABZ haalde het in de gemeenteraad niet.

Die beeldenstorm was zaterdag op de politieke markt nog onderwerp van gesprek. Wat de wethouder wel had toegezegd dat hij de pot incidentele subsidies wilde vergroten en dat dan het beeldenpark middels een constructie van meerdere aanvragen alsnog aan een bedrag zou kunnen komen. De politieke markt bleef weliswaar onder de politici een deel van het gesprek, maar de politieke campagnes waren op de provincie gericht.

Tal van provinciale kandidaten meldden zich gedurende de dag. Lokale bekendheden, maar ook regionaal en zelfs twee gedeputeerden. Erik van Heiningen voor de VVD en Govert Veldhuizen van het CDA bezochten Walburg. Deze laatste was blij dat ze hier overdekt stonden, want zaterdag was bepaald een natte dag die zich niet leende om buiten campagne te voeren. Zo trokken de campagnes met of zonder bekendheden voorbij. De D66 karavaan was als laatste in Zwijndrecht. Groenlinks had besloten slechts wat folders uit te delen, maar was als zevende partij dan toch nog aanwezig.

Voor de meeste mensen  uit de politiek was dit het laatste feit voor de verkiezingen. Hier en daar valt nog een folder in de bus maar voor de rest doen de landelijke politici hun werk voor de provincie. Op televisie was het overduidelijk de PVV die de meeste aandacht krijgt en in het kielzog  zijn coalitiepartners VVD en CDA. Voor de kinderen die niets op hebben met de politiek was het heerlijk ballonnen en overige gadgets bijeen rapen. Weer eens wat anders dan voetbalplaatjes.

Misschien hadden de politieke partijen zich aan moeten melden bij Albert Heijn om zo via de actie van een eigen voetbalplaatje toch nog bekender te worden.  Het was een gemoedelijke sfeer met een gezellige ploeg mensen van Geode die hun culturele inbreng middels de mineralen hobby de boel deed opfleuren.

Zij waren dan ook de laatsten die het winkelcentrum verlieten. Zij waren ook als eerste begonnen met de opbouw van hun eigen stuk in winkelcentrum Walburg waar Geode zijn beurzen begonnen was voordat zij vanwege politiek besluiten verdreven werd. Sinds die tijd weten de Druzen, een geode is een druze, hun eigen plekje te verdedigen en hun culturele beleving vanuit hun hobby uit te dragen.

Of de vrienden van het beeldenpark dat ook zal lukken gaat nog blijken. Hoe de hazen voor cultuur in de provincie zullen gaan lopen zal na de verkiezingen van 2 maart gaan blijken.

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.