Cool maakt kinderen bewust van de effecten van alcoholgebruik

20 april 2011 door Ad van Herk
Cool maakt kinderen bewust van de effecten van alcoholgebruik

ZWIJNDRECHT - Basisscholen starten met project Cool

Ruim 350 leerlingen van tien basisscholen in Zwijndrecht starten deze week met Cool, een project dat kinderen op een veilige en speelse manier informeert over de effecten van het drinken van alcohol. Miranda de Vries, wethouder Jeugd en Gezondheid, deelde gisteren het boek “Cool” uit en sprak over alcohol met de leerlingen uit groep 8 van basisschool De Rank.

Het is belangrijk dat kinderen en jongeren veilig en gezond opgroeien. Ouders, gemeente, organisaties en ondernemers hebben hierin een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer kinderen op jongere leeftijd alcohol drinken. Om meer bewustwording te creëren over het gebruik van alcohol heeft de gemeente Zwijndrecht  samen met Hendrik-Ido-Ambacht een aanpak op het gebied van alcohol ontwikkeld. Na een onderzoek met mysteryshoppers en een onderzoek onder ouders (over alcohol en alcoholspecifieke opvoeding) vorig jaar en de chatsessies met jongeren van het voortgezet onderwijs afgelopen januari, is het nu tijd om met leerlingen van de basisschool in gesprek te gaan over alcohol.

Project Cool
Het project Cool is opgezet door Lezen oké! in Ridderkerk en heeft als doel het onderwerp alcoholgebruik door kinderen bespreekbaar te maken aan de hand van een boek en een theatervoorstelling. Zwijndrecht heeft dit project, dat in Ridderkerk succesvol was, overgenomen.

Alcoholgebruik bespreekbaar maken
Het boek Cool, geschreven door schrijfster Caja Cazemier, is een spannend jeugdboek over alcoholgebruik. Naast het lezen en bespreken van het boek bezoeken alle leerlingen ook een speciale theatervoorstelling. “Ik vind het belangrijk het onderwerp alcohol bespreekbaar te maken. Met het project Cool maken we zowel de kinderen als de ouders bewust van de gevolgen van het drinken van alcohol. En wat mij vandaag op school opviel was dat kinderen eigenlijk best al veel weten over risico’s van alcohol. Het gaat er vervolgens vooral om dat kinderen, ouders en professionals hierover met elkaar in gesprek gaan”, aldus wethouder Miranda de Vries.

Thema-avond voor ouders
Alle ouders van leerlingen die in de klas aan de slag gaan met het project worden uitgenodigd voor de thema-avond “Alcohol en Jeugd” op dinsdagavond 10 mei in Festino. Veel ouders vinden het lastig antwoord te geven op de vraag of hun kind alcohol mag drinken. Moet je het als ouder toestaan of juist verbieden? De thema-avond informeert ouders over het gebruik van alcohol door jongeren en bestaat uit een theatervoorstelling, presentatie, workshop en discussie.

Voor aanmeldingen en meer informatie zie de site  www.opgroeieninzwijndrecht.nl

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.