Toekomstige rol wijkplatforms?

21 april 2011

ZWIJNDRECHT -Toekomst voor Wijkplatforms?
Gedurende de consultatie van de gemeenteraad van Zwijndrecht ontspon zich een aardige tegenstelling tussen college en raad. Het college stelt voor om de rol van Wijkplatforms te veranderen.  De rol van het wijkplatform zou niet meer een centrale spreekbuis meer zijn voor de wijk maar meer een activiteitenmotor.


Het was duidelijk dat de meerderheid van de raadsfracties het daar niet mee eens waren. Ed Werner van het CDA wees op artikel 10 van het reglement  van de wijkplatforms waarin de taak van het wijkplatform expliciet geregeld is. Groenlinks sloot zich daarbij aan en ook de PvdA  verzette zich tegen de voorstellen net als D66 die worden bezigde als strontkar en een duidelijk emotioneel betoog hield.


Al deze spreker vonden ook het onderzoek van het OCD van weinig waarde. Alleen VVD sprak zich uit voor de nieuwe richting en CuSGP zag wel iets in de nieuwe denkrichting. ABZ gaf aan dat uit de praktijk naar voren kwam dat op ruimtelijke ordening die wijkplatforms weinig kunnen doen voor de bewoners. Uit eigen ervaring benoemde Chris Moorman de situatie van de Koninginneweg.

De sociale partners als woningbouw gaan daar hun eigen weg en daar kan de wijk niks voor bewoners betekenen. Wil je als bewoner gehoord worden dan gaat dat via gekozen structuren binnen de woningbouw. Wil je gehoord worden op de grote plannen dan gaat dat via de gemeenteraad en de voorgestelde inspraakrondes. Ook betoogde hij dat in wijkplatforms zaken aan de orde komen waar de wijkplatforms niks aan kunnen doen, ze worden taken opgelegd die niet bij hun horen. Als voorbeeld werd de situatie van aanhangers in de wijken naar voren gebracht, waar zelfs de politie tegen aan loopt omdat handhaving door de gemeente niet gebeurt.


Geëmotioneerd werd door de collega s vraag aan gesteld  ABZ hoe zij de de wijkplatforms zagen. Het liefst gekozen was het antwoord. De fracties van GL en PvdA reageerden dat het OCD rapport dat als onhaalbaar hadden gesteld. ABZ vroeg daarop waarom de fracties die het niet eens waren niet een orientatieavond hadden aangevraagd, de ambtenaren vanuit de wijk hadden daarop ook al aangedrongen. De fracties vonden echter dat er genoeg avonden aan gespendeerd waren.

De emoties van de fracties waren gevoed door de insprekers van wijkplatform Noord en Walburg. Noord  gaf bij monde van Mw Rietveld aan dat als het voorstel zou door gaan het Wijkplatform Noord zich zou opheffen vanwege de houding van de gemeente. Mw Huisman vroeg zich af hoe zij verder voortaan de burgers moesten informeren over werkzaamheden van de gemeente in de wijk.


Alhoewel het stuk daar wel duidelijk over is is de frictie tussen deze platforms en de gemeente wel duidelijk. Via de websites van de wijkplatforms is duidelijk het verschil per wijkplatform en hun werkwijze zichtbaar.
Wethouder Vissers had te weinig tijd om nog echt te reageren op vragen. In een volgende ronde in de carrousel komt het terug. Of er dan een oplossing gevonden wordt of de patstelling blijft is de vraag.
 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.