Sponsortocht van Zwijndrecht naar Zwijndrecht

19 mei 2011
Sponsortocht van Zwijndrecht naar Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT - Dit jaar wordt Zwijndrecht - Zwijndrecht (België) voor de 34ste maal verreden en staat weer in het teken van een goed doel, namelijk KiKa, de Stichting Kinderen Kankervrij, het kinderfonds tegen kanker! Door via de media en clubbladen de aandacht te vestigen op deze schitterende vlakke toerklassieker, hoopt de organisatie op een gigantisch deelnemersveld.

De geschiedenis begint in 1978, toen werd voor de eerste keer de fietstoertocht van het Nederlandse Zwijndrecht naar het Belgische Zwijndrecht en terug verreden.
Door enkele enthousiaste leden werd een tocht van circa 220 km in elkaar gezet.

De tocht, met start en finish op sportpark Bakestein, Zwijndrecht (NL). De route is door de jaren steeds verbeterd.

Het peloton wordt gevormd door de Mol-auto (die iedere tocht begeleidt), voorrijders die het tempo bepalen dat gereden moet worden, een grote groep toerfietsers en afgesloten door een tiental achterrijders die pechvogels met lekke banden en dergelijke terug brengen naar de groep.
Het geheel wordt afgesloten door een aantal auto’s, zoals EHBO, tassenwagen en materiaalwagen en begeleid door de vele motoren, die er als verkeersregelaars voor zorgen dat het peloton ongehinderd door kan fietsen.
Als men door dorpen in België en in Antwerpen rijdt lopen de cafés en de winkels leeg om dit gebeuren aan te zien en staan de mensen vaak te applaudisseren. De laatste jaren is ook de burgemeester van Nederlands Zwijndrecht aanwezig.
Er worden ook diverse toespraken gehouden en welkomstwoorden gesproken.

Veiligheid de vereniging hoog in het vaandel staan en men houdt er rekening mee, dat er 250 tot 300 deelnemers aan de start kunnen staan. Hoe krijg je een dergelijk peloton weer veilig thuis?
In België staan 10 politiemotoren voor klaar en op sommige plaatsen staan agenten bij kruisingen het verkeer te regelen. Met zwaailichten en loeiende sirenes worden alle kruispunten afgezet en gaat ook al het tegemoetkomende verkeer zonder pardon aan de kant. Ook op de terugweg is dit het geval.
Van oud-deelnemers hoort de vereniging altijd positieve reacties over de politiebegeleiding in België.

De route is door de jaren steeds verbeterd.
De 1e etappe gaat via een afwisselende route door West Brabant naar de 1e stop (Wouwse Plantage).
De 2e etappe komt bij de grensplaats Putte België binnen en wordt het echt spectaculair, want dan komen 10 à 12 motoragenten van de Rijkswacht en de Antwerpse gemeentepolitie op motoren ons door België loodsen.

De ontvangst in Zwijndrecht (B) voor de middagpauze wordt geregeld door het plaatselijke gemeentebestuur in de sporthal. Hier worden de fietsers onder andere toegesproken door een lid van het college van Schout & Schepenen (B&W) en wordt de inwendige mens versterkt.
De 3e etappe gaat dan weer onder dezelfde politiebegeleiding via min of meer dezelfde weg naar Putte/Kapellen, waar de Belgische politiemotoren afscheid nemen. Hier vandaan rijdt men we naar de derde rustplaats Nispen, waarbij, zonder de volgauto’s, wordt gereden door Belgisch-Nederlands natuurgebied de Kalmthoutse heide.
De 4e etappe is vaak de zwaarste, mede door het oplopende aantal kilometers en gaat weer via een andere, ook afwisselende route, door West Brabant over de Moerdijkbrug naar het eindpunt.

Samengevat een prachtige tocht door steden, dorpen, polderlandschap, bossen en heide.
Door de uitgebreide begeleiding en het feit dat de tocht al 34 jaar stand houdt, kan gesproken worden van een ware klassieker, die als toertocht in de lage landen zijn gelijke niet kent.

Zaterdag 28 mei 2011 hoopt de vereniging een groot deel van u in Zwijndrecht, op sportpark Bakestein aan de start te zien.
Dit is om 08.00 uur. Elke geoefende toerfietser zou deze toertocht eens in zijn toercarrière gereden moeten hebben.

Zie voor meer en informatie de website van DTC de Mol, www.fietsclubdemol.nl
Of bel naar Jan Korteland, tel: 06-18951813.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.