DuurzaamheidUitvoeringsProgramma 2011-2014

10 juni 2011 door Ad van Herk
DuurzaamheidUitvoeringsProgramma 2011-2014

ZWIJNDRECHT - Onze gemeenteraad heeft in haar raadsprogramma 2010 – 2014 duurzaamheid tot speerpunt van het beleid gemaakt! Hiervoor is ook een wethouder duurzaamheid benoemd: Henk Mirck. Het besef groeit dat duurzaamheid een voorwaarde is voor een gezonde toekomst.

Bij alles wat de gemeente beslist of uitvoert, speelt duurzaamheid een cruciale rol. We willen minder energie gebruiken, schone alternatieve energie stimuleren, zo min mogelijk afval produceren en milieuvriendelijke materialen gebruiken. We stellen ook meer eisen aan partners om duurzaam te werken en maken met het bedrijfsleven afspraken over duurzaam ondernemen. Zo dragen we bij aan een beter milieu voor toekomstige generaties.


Programma
Om uitvoering te geven aan het duurzaamheidbeleid heeft de gemeenteraad onlangs het DuurzaamheidUitvoeringsProgramma (DUP) vastgesteld. Het DUP geeft invulling aan onze visie op duurzaamheid. Daarbij gaat het onder andere om klimaateffecten, energie, ecologie, biologisch voedsel, duurzame materialen, inkoop en afval. Naast duurzaamheid zijn in het DUP ook de gebruikelijke milieuthema’s zoals geluid, trillingen, licht, luchtkwaliteit, bodem, water en externe veiligheid beschreven.

Hierbij vervult de gemeente verschillende rollen: soms zijn we eigenaar, soms zijn we regisseur. Soms zijn we makelaar die partijen bij elkaar brengt en partijen stimuleert zelf te investeren in duurzaamheid. Daarmee willen we bijdragen aan de landelijke doelstellingen ten aanzien van duurzaamheid. Het gaat dan om het terugdringen van het energieverbruik, de uitstoot van CO2, het gebruik en de stimulering van alternatieve energievormen en het hergebruik van afval.

Ondernemers en platform
De gemeente kan dit niet alleen. Daarom vragen wij onze inwoners en ondernemers mee te helpen onze ambities te bereiken. Zo liet de gemeente zich gevraagd en ongevraagd op het gebied van milieu adviseren door het milieuplatform. Omdat ook duurzaamheid binnen het aandachtsgebied van het platform valt en duurzaamheid meer is dan alleen milieu heeft het platform besloten haar naam te veranderen in 'Duurzaamheidsplatform Zwijndrecht'. Tegelijk is het platform op zoek naar nieuwe leden, onder andere uit het bedrijfsleven. Duurzaamheid is een inspirerend onderwerp met volop kansen!

Wilt u meedoen in het Duurzaamheidsplatform? Neem dan contact op met de afdeling Ontwikkeling van de gemeente via telefoon: 14 078. Wij zullen uw gegevens vervolgens doorgeven aan het platform.

Wat hebben we al bereikt?
We boeken al goede resultaten met energiebesparingen bij straatverlichting. Energiezuinige straatverlichting is aangelegd op het Ter Steeghepad. Er zijn energiemaatregelen getroffen in het nieuwe gemeentehuis en de gemeentewerf. Daarnaast bereiden we de installatie van oplaadpunten voor elektrische auto's voor. De luchtkwaliteit wordt beter door het aanplanten van groen tijdens de Boomfeestdag. En we doen dit jaar mee aan de Europese Mobiliteitsweek. In dit kader werken we ook met buurgemeenten aan de aanleg van de fietssnelweg Dordrecht-Rotterdam: de F16.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.