Strakke sturing op financien

10 juni 2011 door Ad van Herk

ZWIJNDRECHT - Wethouder Miranda de Vries van Financiën heeft deze collegeperiode een forse opgave: Zwijndrecht financieel gezond houden. “Vanwege de recessie moeten we een aantal jaren flink bezuinigen”, vertelt de wethouder. “We hebben te maken met minder inkomsten vanuit het rijk en minder inkomsten uit leges en belastingen. Tegelijk heeft de gemeente hogere kosten door bijvoorbeeld de vergrijzing. We werken daarom hard aan een sluitende begroting. Maar daarvoor moeten we een aantal pijnlijke keuzes maken.”


Perspectiefnota
Op 14 juni 2011 bespreekt de gemeenteraad de Perspectiefnota. Dit is het vooruitzicht naar de begroting voor 2012 en verder. Om ook onze toekomstige begrotingen gezond te houden, bevat de Perspectiefnota een aantal voorstellen:

- bezuinigingsvoorstellen, zoals tien procent subsidiekorting op de grote subsidieinstellingen, maar ook een flink aantal andere bezuinigingen, zoals op de openingstijden van het gemeentehuis;

- het inkrimpen van de gemeentelijke organisatie, waardoor we in 2012 en 2013 met 24 ambtenaren minder het werk zullen doen;

- het beperken van het gemeentelijke investeringsprogramma - waarin alle grote investeringen in de openbare ruimte zijn opgenomen - tot de meest noodzakelijke uitgaven.

De Perspectiefnota houdt ook rekening met een aantal landelijke ontwikkelingen die in de toekomst financiële gevolgen hebben. Zo is het Rijk van plan om op het gebied van de jeugdzorg en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) taken aan de gemeenten over te dragen. Het college verwacht dat dit extra kosten met zich zal brengen.


Flink inleveren
Miranda de Vries vertelt: “De bezuinigingen vanuit het rijk komen niet als een verrassing. Daarom zijn we al twee jaar aan de slag met bezuinigen. Zoals dat hoort, kijken we kritisch naar elke uitgave. Dat doen we nu heel streng. Bij elke uitgave stellen we de vraag: ‘Moet dit, mag dit en kan het goedkoper?’ Dat is soms heel vervelend. Zo worden vrijwel alle nieuwe subsidieaanvragen op dit moment afgewezen, terwijl ze wel degelijk kunnen bijdragen aan een beter Zwijndrecht. Uiteraard snijden we ook flink in eigen vlees. De afschrijvingstermijnen zijn zo veel mogelijk verlengd, zodat er langer met bijvoorbeeld meubilair en apparaten gewerkt wordt. En we werken met 24 ambtenaren minder. Om deze bezuinigingen daadwerkelijk uit te voeren, moeten we - met pijn in ons hart - ook onze ambities aanpassen. Minder geld en minder capaciteit maken dat noodzakelijk.”


We zijn nog niet klaar
“We willen graag dat onze inwoners zo min mogelijk pijn voelen van de bezuinigingen. En we willen zoveel mogelijk voorkomen dat dit leidt tot belastingverhoging. Dat is voor 2012 nog gelukt. Maar het vinden van oplossingen wordt steeds moeilijker”, vervolgt de wethouder. “We moeten steeds creatiever worden en nodigen iedereen graag uit om mee te denken over mogelijke bezuinigingen. Laat ons uw ideeën horen via: bezuinigingen@zwijndrecht.nl.“

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.