Kostenvergoeding verstopping riool

24 juni 2011 door Ad van Herk

ZWIJNDRECHT - Wat moet ik doen als het riool verstopt zit?
Uw riool is waarschijnlijk verstopt als er bijvoorbeeld water omhoog komt in het toilet, bij de doucheafvoer of bij de gootsteenafvoer. Deze vervelende problemen in huis worden vaak veroorzaakt door een verstopping in de leiding van uw riool naar het openbare hoofdriool.

 
Wat te doen?
U belt dan een ontstoppingsbedrijf of loodgieter. Dit bedrijf zal altijd eerst proberen de verstopping onder hoge druk weg te spuiten. Als dit niet helpt of de klachten komen na het doorspuiten terug dan is een camera-inspectie noodzakelijk om te kijken wat er aan de hand is. Ervaring leert dat het probleem dan vaak wordt veroorzaakt door een breuk in of verzakking van het riool of een ingegroeide wortel.

Een ontstoppingsbedrijf of loodgieter kan zo’n camera-inspectie uitvoeren. Het is verstandig de camera-inspectie te laten vastleggen op DVD of voordat u de camera-inspectie laat uitvoeren, contact op te nemen met de gemeente. Een medewerker van de gemeente kan dan meekijken.

Wie doet wat en wie betaalt wat?
Als uit de camera-inspectie blijkt dat het probleem zit in de particuliere afvoerleiding, moet u er zelf voor zorgen dat het probleem wordt opgelost. Alle kosten dient u dan zelf te betalen. Dit geldt voor het stuk riool binnen uw woning en vanaf uw woning tot aan de perceelsgrens. Als u een huurwoning heeft, moet de verhuurder dit oplossen en betalen.

Blijkt uit de camera-inspectie dat het probleem zit in rioolstuk vanaf uw erfgrens tot aan het hoofdriool en dit probleem wordt veroorzaakt door een breuk, verzakking of een ingegroeide wortel, neem dan contact op met de gemeente. De gemeente moet het probleem dan oplossen. Een dergelijk probleem in de aansluitleiding kunt u melden bij Antwoord© via www.zwijndrecht.nl of via telefoonnummer 14 078.

Indien het probleem in het rioolstuk vanaf uw erfgrens tot aan het hoofdriool wel door u is veroorzaakt, niet onder hoge druk is weg te spuiten en alleen verholpen kan worden door graafwerkzaamheden dan dient hiervoor altijd toestemming te worden gevraagd bij de gemeente. Alle kosten voor het oplossen van dit probleem betaalt u zelf.

Als blijkt dat het probleem in het rioolstuk vanaf uw erfgrens tot aan het hoofdriool niet door u is veroorzaakt dan betaalt de gemeente eenmalig de kosten voor het ontstoppen van de leiding, de camera-inspectie en reparatiekosten. U moet er wel voor zorgen dat er een ontstoppingspunt op uw perceel is om de camera-inspectie uit te voeren.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.