Jong Holland viert 75-jarig jubileum

15 augustus 2011
Jong Holland viert 75-jarig jubileum

ZWIJNDRECHT - Op zaterdag 17 september aanstaande viert het jeugdkorps van Jong Holland haar 75-jarig jubileum met een gratis toegankelijke jubileumtaptoe midden in Zwijndrecht.

Als je het jeugdkorps van Jong-Holland ziet optreden zou je het niet zeggen, maar het is toch echt waar: Showband Jong-Holland Junioren bestaat dit jaar maar liefst 75 jaar! En na 75 jaar is Jong-Holland Junioren nog steeds een springlevend, enthousiast en zelfs groeiend korps.

Geschiedenis
Het begon allemaal in 1936. Het Tamboers- en Pijperkorps dat vier jaar eerder was opgericht groeide zo hard met dat er werd besloten een jeugdkorps op te richten. En dat jeugdkorps vormde de basis voor wat tegenwoordig Jong-Holland Junioren is.
Door de jaren is er bij Jong-Holland nogal wat veranderd. Lang geleden konden alleen jongens lid worden, maar gelukkig kunnen meisjes ook al heel lang meedoen. Verder is het Tamboers- en Pijperkorps overgegaan in een moderne showband met veel Amerikaanse invloeden. Wat in alle jaren is gebleven is de kwaliteit: Jong-Holland Junioren hoort al jaren bij de top van de Nederlandse jeugdkorpsen!

Optredens
En dat die kwaliteit gewaardeerd wordt blijkt uit een indrukwekkende lijst met optredens. Er wordt opgetreden op vele plaatsen in Nederland, maar soms ook in het buitenland. Er zijn "gewone" optredens zoals lampionnenoptochten in de regio, maar ook bijzondere optredens, zoals optreden voor de Koningin, optreden in Slagharen en de Efteling en deelname aan de Nationale Taptoe in Ahoy.
 
Jong-Holland neemt ook al diverse jaren deel aan de wedstrijden van DCN (Drum Corps Nederland) en weet hier de aansluiting met de top 3 van Nederland goed te vinden en vast te houden.
 
Ups en downs
Net als iedere vereniging kent Jong-Holland Junioren ook ups en downs. Van ongeveer 100 leden in 1985 liep het aantal leden terug tot onder de 25 zo’n 15 jaar later. Maar met veel inzet, enthousiasme en gedrevenheid heeft de leiding en instructie van Jong-Holland Junioren er voor weten te zorgen dat de afname werd gestopt en het korps weer begon te groeien. Op dit moment telt het korps het fantastische aantal van maar liefst 60 leden.

In 2005 is Jong-Holland gestart met het project “Music Kids”. Na een aantal workshops op basisscholen in Zwijndrecht kunnen ouders hun kinderen aanmelden. De kinderen leren bij de Music Kids met veel plezier de basis van de muziek en het spelen van muziekinstrumenten. Een aantal van hen blijft enthousiast en gaat na een jaar door voor “het echte werk” bij ons juniorenkorps.
 
Een groot en stabiel jeugdkorps is van enorm belang voor de hele vereniging. Vanuit het jeugdkorps groeien de leden namelijk door naar de senioren: Showband Jong-Holland. Hiermee zorgen ze voor de zo belangrijke aanwas van leden voor het seniorenkorps.
 
Jubileumtaptoe
Om het jubileum te vieren, zal op zaterdag 17 september een grote jubileumtaptoe midden in Zwijndrecht worden gehouden. Op de taptoe zal worden opgetreden door een mooie combinatie van jeugdkorpsen uit Nederland. 
 
Los van de jubileumtaptoe vinden er in nog twee bijzondere optredens plaats: op zaterdag 10 september nemen de junioren deel aan de DCN Finals; de finale van het Nederlands kampioenschap voor drumkorpsen in Dordrecht.
En op vrijdag 1 oktober is Jong-Holland Junioren te zien en horen tijdens de Nationale Taptoe in AHOY; de grootste en meest bekende taptoe van Nederland.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.