Behandeling wetsvoorstel Basisnet Spoor in Tweede Kamer

10 februari 2012
Behandeling wetsvoorstel Basisnet Spoor in Tweede Kamer

ZWIJNDRECHT / DORDRECHT- Gemeente Zwijndrecht en Dordrecht roepen minister Schultz en de leden van de Tweede Kamer op aandacht te hebben voor de veiligheid van de inwoners van Zwijndrecht en Dordrecht rond het spoor. Op geen ander spoortraject in het stedelijk gebied van Nederland worden zoveel gevaarlijke stoffen vervoerd als door deze gemeenten. De Tweede Kamer spreekt binnenkort over het wetsvoorstel Basisnet Spoor.  

Over de spoorlijn, die dwars door de binnensteden van Dordrecht en Zwijndrecht loopt, worden veel gevaarlijke stoffen vervoerd. Het is de transportroute tussen de havens van Rotterdam en Antwerpen. Door de verwachte groei zal er steeds meer transport plaatsvinden  Burgemeester Scholten: “We hebben zelf al veiligheidsmaatregelen genomen zoals de aanschaf van speciale blusvoertuigen,  de aanleg van calamiteitenwegen die het spoor beter bereikbaar maken voor hulpdiensten en meer bluswatervoorzieningen. Maar er is meer nodig. Met een extra investering van 11 miljoen van het Rijk in nieuwe wissels, seinen en ontsporinggeleiding kunnen op de korte termijn maatregelen worden genomen die moeten voorkomen dat het misgaat. We roepen nu samen minister Schultz en de leden van de Tweede Kamer op bij de behandeling van het wetsvoorstel Basisnet, verantwoordelijkheid te nemen en de veiligheid in onze steden te verbeteren.”
 
Moerdijk zes keer door onze steden
Ondanks de maatregelen die in het wetsvoorstel Basisnet Spoor zijn opgenomen, blijven Zwijndrecht en Dordrecht de grootste veiligheidsknelpunten in Nederland. Momenteel biedt de transportroute door deze steden ruimte voor 14 goederentreinen per uur. Op geen enkel traject in het stedelijk gebied van Nederland worden zoveel gevaarlijke stoffen vervoerd als op dit traject. Wethouder Jasper Mos (verkeer en vervoer, gemeente Dordrecht): “Moerdijk rijdt zo’n zes keer per uur door onze steden. Gevaarlijke stoffen horen niet thuis in de bebouwde kom. We hebben raadsfracties in onze gemeenteraad gevraagd hun contactpersonen in Den Haag aan te spreken op de noodzaak.”
 
Basisnet een verbetering, maar het moet beter
Uit het wetsvoorstel blijkt dat voor de meeste plekken in Nederland de nieuwe wet een verbetering betekent. Beide gemeenten zijn blij met de geboekte veiligheidswinst die het Basisnet biedt. Daar staat echter tegenover dat in Zwijndrecht nog steeds een overschrijding van 4,2 maal de norm blijft bestaan en in Dordrecht zelfs 11 maal. Dat vinden de bestuurders onacceptabel.
 
Oproep Kamerleden
De Tweede Kamer spreekt zich na de voorjaarsvakantie uit over het wetvoorstel Basisnet. In het voorstel van de minister is echter op dit moment nog geen rekening gehouden met investeringen die de risico’s voor onze steden verkleinen. De gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht roepen de leden van de Tweede Kamer op proactief te handelen en investeringen te plegen in nieuwe wissels, seinen en ontsporinggeleiding. Er is een pakket aan maatregelen ontwikkeld dat snel uitvoerbaar is en niet meer kost dan 11 miljoen euro. Scholten: “Met deze - relatief geringe investering - kunnen we op alle schaalniveaus werken aan een verdere economische versterking in harmonie met een veiligere leefomgeving voor onze inwoners.” Wethouder Mos vult aan: “Wij rekenen op de Kamerleden.”
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.