Willem Schneider: "Een Netwerkstad Zwijndrechtse Waard en een Voedselbank Zwijndrechtse Waard?"

12 april 2012

Willem Schneider woont in Hendrik-Ido-Ambacht en is columnist op Ambacht.net. Hij is erg betrokken bij de huidige (politieke) ontwikkelingen in de Drechtsteden.

"De landelijke politiek maakt zich op voor de nieuwe bezuinigingsronde. Hopelijk heeft deze ronde een breed maatschappelijk en politiek draagvlak. Feit is wel dat dit liberale politiek een zeer smalle meerderheid heeft in de Tweede Kamer en de Senaat. De politiek in de Drechtsteden is momenteel in afwachting van de nieuwe bezuinigingsbewegingen van het kabinet. Vaak wordt het derde jaar een oogstjaar genoemd: de resultaten en de effecten van het beleid worden dan zichtbaar. Ook bestuurlijk.

Ik denk dat het derde jaar van de landelijke politiek een negatieve opbrengst zal opleveren. Veel kiezers hebben enkele jaren geleden voor de PVV gekozen. De reden was veelal: ontevredenheid over de “heersende” politieke cultuur, de wazigheid van de taal van de politici, de vrees voor de radicalisering van de islam. Daartegenover staat het argument: Wilders spreekt immers het taal van het volk met “oneliners”.
Wat je er ook van mag vinden: duidelijk is dat deze kiezers vooral de culturele dimensie benadrukte. De materiële en de sociale dimensie was in deze afweging minder belangrijk dan het culturele aspect. Daarnaast kwam er nog een tweede economische crisis in Europa. Dit liberale kabinet komt met een klassiek antwoord: meer bezuinigingen zeker in de sfeer van de overheid en ook bij gemeenten.

De oogst van de voordurende bezuinigingen wordt nu al duidelijk: het aantal mensen dat aanklopt bij een voedselbank stijgt snel. Nederland telt 137 voedselbanken. In het eerste kwartaal zijn er in Nederland al net zoveel aanmeldingen als in heel 2011. Er maken nu ruim 60.000 mensen gebruik van de voedselbanken. Het aantal klanten van de voedselbanken groeit in sommige delen van het land zo snel dat er wachtlijsten ontstaan. Van december tot eind februari groeide het aantal klanten met 10 procent, net zoveel als het hele jaar daarvoor. In maart alleen al was er vervolgens nog eens een groei met 10 procent. Dat is verontrustend!
De groei is zo snel dat het moeilijk wordt voor iedereen gezond voedsel te regelen. Bovendien houden bedrijven als Albert Heijn minder voedsel over. Ze leveren vooral minder vers voedsel. Dat komt doordat ze onder druk van de economische crisis scherper inkopen en minder grote voorraden opbouwen.

Vorig jaar bleken al ook zzp'ers en kleine zelfstandigen, mensen uit het midden- en kleinbedrijf naar de voedselbank te gaan. De afgelopen jaren zijn veel mensen voor zichzelf begonnen, maar juist deze mensen blijken kwetsbaar als hun situatie slechter wordt. Zzp'ers zijn vaak ook niet optimaal verzekerd, dus dan moeten ze soms terugvallen op hulp.

Voor de ontevreden kiezers die vorige verkiezingen PVV stemden, dreigt de ontevredenheid met dit beleid groter te worden: de zorg, het onderwijs worden getroffen door bezuinigingen, de AOW-leeftijd wordt eerder verhoogd, de WW-termijn verkort, het ontslagrecht versoepeld, de benzineprijzen blijven stijgen. Redenen voor veel PVV-ers om de volgende keer op een andere (ontevredenheids)partij te kiezen. Bijv. de SP. De daling van de PVV en de stijging van de SP in de peilingen lijken deze gedachte te ondersteunen. Een gedoogsituatie kent een bepaalde houdbaarheidsdatum. Vanuit het principe van stemmenmaximalisatie (of het stuiten van de terugloop) en de verminderde politieke invloed door de afscheiding van het kamerlid Brinkman van de PVV is het de vraag hoelang de PVV de huidige gedoogconstructie laat voortduren.

Ook bestuurlijk staat ons nog een het ander te wachten. Als bezuinigingspost wordt gedacht aan vermindering van het aantal raadsleden, statenleden en het aantal Kamerleden. Reductie van het aantal kamerleden is een symbolische daad, het eerste is realistischer. Veel zal echter afhangen van “subgedoger” SGP, die veelal een verliezer zal zijn als het aantal raadsleden wordt verminderd. In veel grote(re) gemeenten kent nu de SGP een kleine fractie. Bij vermindering wordt het aantal in deze gemeenten gedecimeerd en krijgt deze partij minder mogelijkheden in het college te komen. Tja, gedogen maar toe welke prijs? Vermindering van het aantal leden in de provinciale staten in combinatie met een drastische vermindering van het aantal senatoren en tweede kamerleden lijkt me een heel hoge prijs voor de SGP om dit kabinet te steunen. De kans is groot dat dan deze SGP wel eens uit de Eerste Kamer zal verdwijnen.... En moet je als partij toch niet willen!

Vrees bestaat er bestuurlijk ook voor gemeentelijke herindelingen. Vooral door druk vanuit de provincie. Misschien ook voor de Drechtsteden. Nee, niet zo erg als in de periode 1850-1855. Als ik de geschiedenisboekjes mag geloven, was de provincie toen met flinke herindelingen in de regio bezig.
De twee gemeenten Hendrik-Ido-Ambacht en Sandelingen-Ambacht werden rond 1852 samengevoegd tot één gemeente. En als ik het goed begrijp, hadden in de periode 1852-1855 Sandelingen-Ambacht, Hendrik-Ido-Ambacht, Ridderkerk en Rijsoord één burgemeester, namelijk H.W. Metman. Of toen deze “agglomeratie Oost-IJsselmonde" een netwerkstad a la de Drechtsteden van nu is, waag ik te betwijfelen.

Gelukkig is het na 1855 rustig gebleven, hoewel de gemeente Zwijndrecht zo nu dan een plaagstoot gaf. Dat was in 1926 in een burgemeesterloos tijdperk. Na overlijden van burgemeester Van der Wedden wilde Zwijndrecht twee grenswijzigingen:
· de lintbebouwing aan de Langeweg aan Zwijndrecht toevoegen
· de hele strook langs de Galgenplaat aan de Noord (om een bedrijfsterrein te vestigen)

Dit las ik in het goed geschreven boek “Burgemeester, Bestuurder, Boegbeeld”, van Arie Verhoeven. Een boek dat onlangs is uitgegeven door het Historisch Genootschap. Interessant is de indruk die de auteur van het boek geeft van de raadsbehandeling in oktober 1927: “Tussen de regels door valt te lezen dat Ambacht niet uitsluit dat Zwijndrecht met diens verzoek in feite een algemene annexatie op het oog heeft, temeer omdat het verzoek in een burgemeesterloze periode is gedaan”.

Tja, maar werd een tijdje later (in de jaren zestig) in de Ambachtse raad niet gedacht om de Ridderkerkse wijk Oostendam en passant te annexeren?

Inmiddels werken Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht op dit moment op “subregionaal niveau” nauw samen (bestuurlijk, maar kerkelijk zie ik al wat bewegingen). Een opmaat tot een netwerkstad Zwijndrechtse Waard en één Voedselbank Zwijndrechtse Waard? De tijd zal het leren!"

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.