Eerste gebiedsverbod voor overlastpleger

13 april 2012

DORDRECHT / ZWIJNDRECHT - Een twintigjarige inwoner van Zwijndrecht mag zich de komende drie maanden niet vertonen in de Dordtse wijken Oud-Krispijn en Crabbehof. De man heeft het afgelopen jaar zeer regelmatig overlast veroorzaakt op straat en zich schuldig gemaakt aan crimineel gedrag. De man heeft geen gebruik gemaakt van het aanbod om een leer-/werktraject te volgen.

Het is de eerste keer dat burgemeester A.A.M. Brok van Dordrecht een gebiedsverbod uitvaardigt voor iemand die overlast veroorzaakt. De zogeheten ‘voetbalwet’, die is vastgelegd in de gemeentewet, geeft de burgemeester deze bevoegdheid. ,,Het is een verregaande maatregel, die we niet zomaar opleggen. Hier is sprake van iemand die veel overlast veroorzaakt en zich niets aantrekt van de aanwijzingen van de politie en het handhavingsteam Colijnstraat. ”

De 20-jarige inwoner van Zwijndrecht staat bekend als één van de notoire overlastplegers in de omgeving van de Colijnstraat. Sinds de gemeente de overlast daar zeer intensief bestrijdt, onder meer door de overlastplegers dicht op de huid te zitten, houdt de man zich meer in Oud-Krispijn op. Daarom heeft de burgemeester het gebiedsverbod voor beide wijken uitgevaardigd. Indien de man het gebiedsverbod overtreedt, geldt dat als een misdrijf.

De aanpak van de overlast van de Colijnstraat bestaat uit verschillende elementen. Aan de ene kant worden overlastplegers begeleid richting zorg, scholing- of werk. Aan de andere kant zijn er intensieve handhavingsacties, waaronder preventief fouilleren. Bij deze aanpak werkt de gemeente nauw samen met politie, justitie, zorginstellingen en woningcorporaties.

Sinds deze intensieve aanpak van de overlast, is het aantal meldingen bij de politie sterk afgenomen.

 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.