GGD ZHZ geeft Avondvierdaagse een gezonde start

21 mei 2012
GGD ZHZ geeft Avondvierdaagse een gezonde start

ZWIJNDRECHT / ALBLASSERDAM - De meeste gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid organiseren in mei en juni weer de Avondvierdaagse, een happening waarbij sportiviteit voorop staat. Door middel van een opvallende bewustwordingsactie wil de GGD Zuid-Holland Zuid in enkele van deze gemeenten het gezonde karakter van de Avondvierdaagse benadrukken. 

De GGD-actie vindt plaats in Zwijndrecht op 29 mei op het Norderstedtplein 10 om 18.00 uur en in Alblasserdam op 19 juni om 18.30 uur.

Een gezonde en gezellige start
In Zwijndrecht verzorgen de meiden van Starz, op de plek waar alle kinderen samenkomen voor de start, een sportieve en muzikale warming-up. Deze dames hebben in het verleden succes gehad met de meidenband Kus en zijn nu een eigen weg ingeslagen. Maar dat is niet alles: medewerkers van GGD ZHZ brengen bij de start van de Avondvierdaagse het gezonde karakter van de Avondvierdaagse onder de aandacht. Zij delen flyers uit en gaan met ouders in gesprek. Ook de Fun Fruity’s - drie opvallende, ‘fruitige’ mascottes in de vorm van een banaan, ananas en aardbei - zijn aanwezig. Zij begeven zich onder de deelnemers en delen vers fruit uit. In Alblasserdam zijn de meiden van Starz weliswaar niet aanwezig, maar de Fun Fruity’s en het GGD-team wel.

Te veel kinderen met overgewicht
De bewustwordingsactie rondom de Avondvierdaagse maakt deel uit van het regionale GGD-programma Gezond Gewicht. Met dit programma proberen de negentien gemeenten in deze regio de jeugd op een gezond gewicht te krijgen. Dat dit nodig is, blijkt uit GGD-cijfers. In de regio Zuid-Holland Zuid heeft ongeveer één op de zeven 5-jarigen overgewicht. Bij de 7 tot 10-jarigen is dat al één op de vijf. Deze cijfers onderschrijven volgens Michelle Stoel, projectleider van de GGD, het belang van het programma Gezond Gewicht. 

“Nog te veel kinderen eten meer dan hun lichaam nodig heeft en bewegen te weinig. Hierdoor krijgen ze te veel lichaamsvet en dit staat een gezond gewicht in de weg. Dat is zonde, want kinderen met een gezond gewicht hebben veel minder kans om op latere leeftijd hart- en vaatziekten en diabetes te krijgen. En ook op korte termijn heeft een gezond gewicht voor kinderen allerlei positieve gevolgen. Een kind met een gezond gewicht voelt zich sterk, energiek en zelfverzekerd”, aldus Michelle. 

Het programma Gezond Gewicht richt zich in eerste instantie op de jeugd en hun ouders. “Daarom zijn we juist bij een evenement als de Avondvierdaagse aanwezig. Dat geeft ons een mooie kans om met de ouders over dit thema in gesprek te gaan”, aldus Michelle.

 
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.