Rekenkamer: "Gemeente doet onvoldoende om kwetsbaren aan werk te helpen"

24 mei 2012

ZWIJNDRECHT - De gemeente Zwijndrecht maakt te weinig gebruik van de regeling Social Return on Investment (SROI) om kwetsbare groepen aan werk te helpen, oordeelt de Rekenkamer van Zwijndrecht.

 Onlangs presenteerde de Rekenkamer het rapport “Sociaal investeren, herkansing voor de gemeente”. Dat volgde op het onderzoek van de rekenkamercommissie naar de uitvoering van de regeling SROI.
 
Met SROI streeft de gemeente bij aanbestedingen niet alleen het economisch maar ook maatschappelijk nut na. De regeling houdt in dat de gemeente bij het verlenen van opdrachten van meer dan € 50.000,- aan openbare werken, bouwprojecten en dergelijke bedingt dat de aannemer 5% van de aanneemsom besteedt aan werk voor kwetsbare groepen. Door te werken voor opdrachtnemers van de gemeente doen kwetsbare groepen werkervaring op, ook op de arbeidsmarkt.
 
Conclusie over 2010 en 2011 
De rekenkamercommissie concludeert dat in 2010 en 2011 de regeling in meer dan de helft van de gevallen niet is toegepast. Er had in 2010 en 2011 op jaarbasis € 65.000,- extra besteed kunnen worden aan het bevorderen van werkervaring door kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. De rekenkamercommissie heeft aanbevolen met een verbeterplan de toepassing van de regeling te versterken en lopende opdrachten te controleren op juiste toepassing van de regeling.
 
Zichtbaarheid 
De rekenkamercommissie stelt vast dat de gemeente in opzet een goede regeling SROI heeft, die opgenomen is in bestekken. De gemeente heeft echter geen volledig zicht op alle aanbestedingen en controleert niet of opdrachtnemers de regeling toepassen. Alleen bij opdrachten die zijn aanbesteed via de regionale organisaties als het Servicecentrum Drechtsteden en het Ingenieursbureau Drechtsteden is de regeling SROI zichtbaar toegepast. Voor opdrachten die door de gemeente Zwijndrecht in eigen beheer zijn uitgezet, ontbreekt verantwoording door opdrachtnemers over het opvolgen van SROI. Ook controle door de gemeente op de regeling ontbreekt.
 
Aanbevelingen 
De rekenkamercommissie adviseert de gemeente om te zorgen voor inzicht in de eigen inkopen en aanbestedingen en helder te maken wie binnen de gemeente verantwoordelijk is om er voor te zorgen dat de regeling goed wordt toegepast. Omdat er nu mogelijk lopende opdrachten zijn waarin SROI wel is opgenomen maar geen zicht op toepassing is, vraagt de commissie deze opdrachten te controleren. Als laatste aanbeveling vraagt de rekenkamercommissie te onderzoeken of deze regeling ook toe te passen is bij leveringen van producten en bij het verlenen van subsidies.
 
Reactie college 
Het college is blij met het rapport en heeft beloofd om tegelijk met de aanbieding van het rekenkamerrapport het verbeterplan al aan de raad te presenteren. Ook de subsidiebepalingen voor de grotere subsidieontvangers worden op dit moment al aangepast.
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.