Trainer Ton Sloof ziet met ZBC’97 wel mogelijkheden in zaterdagvoetbal

18 juli 2011
Trainer Ton Sloof ziet met ZBC’97 wel mogelijkheden in zaterdagvoetbal

ZWIJNDRECHT - Ton Sloof gaat zijn vierde jaar in als trainer van ZBC’97. Maar komend seizoen kruist hij niet meer op zondag de degens met clubs uit voornamelijk het Brabantse land, maar speelt hij met zijn ploeg noodgedwongen op zaterdag tegen clubs als VVAC, Peursum, ODS en Dubbeldam. ,,We moeten zeker om de prijzen mee kunnen doen.’’

,,De kogel is begin juni door de kerk gegaan,’’ begint Ton Sloof, trainer van de voormalige zondag vierdeklasser ZBC’97 zijn verhaal. ,,Of ik het aan heb zien komen? Eigenlijk een beetje vanaf begin vorig seizoen. In de voorbereiding vielen drie spelers weg. Richard Westdijk door een verhuizing, Reinaldo Sewerattan vanwege een peesblessure en Allen Gill omdat hij door zijn werk niet meer op zondag kon voetballen. Ik hield maar veertien man over. ZBC’97 heeft geen A1 en geen B1 en dan heb je als trainer een probleem. Ik heb met jongens moeten spelen die soms niet eens konden trainen. Zakaria Alla en Danny Jahani hadden bovendien vorig jaar al aangegeven dat zij liever op zaterdag wilden gaan voetballen dus we wisten dat er veel spelers van buitenaf bij zouden moeten komen om door te kunnen gaan met zondagvoetbal. Er waren zes toezeggingen, maar uiteindelijk hebben we alleen van Stefan de Jong die terugkwam van IFC, een overschrijvingsformulier binnengekregen. Veel te weinig dus.’’

,,Doodzonde,’’, vindt Sloof, oud voetballer van Zwijndrecht. ,,Zondag 1 bestaat uit een fijn stel gasten, waarvan ik een groot deel al in de A1 heb meegemaakt. We zijn in korte tijd uitgegroeid naar een stabiele vierdeklasser en als we dit seizoen niet tien van de twaalf punten tegen de twee degradanten hadden verspeeld, hadden we nacompetitie voor promotie gespeeld.’’

Toch is de overgang naar zaterdag probleemloos verlopen en biedt wel degelijk perspectief voor de toekomst. Sloof: ,,Len den Otter was samen met Peter Zimmer al druk bezig om een prestatief zaterdagelftal op te richten. Om te voorkomen dat er leden zouden bedanken. Overigens een team zonder eventuele ‘overstappers’ van de zondag. Dat elftal zou ook gewoon moeten blijven bestaan was het uitgangspunt. Dat laatste is echter niet gelukt helaas. Maar bijna de hele groep van zondag 1 heeft zich bereid verklaard om op zaterdag te gaan spelen. Het positieve gevolg is dat we nu een kwalitatief goede groep van 35 spelers hebben voor twee elftallen.’’

Sloof denkt dat hij komend seizoen een elftal op de been kan brengen waarmee hij in de vierde klasse om de prijzen mee moet kunnen doen. ,,We moeten minimaal een periode kunnen winnen, anders hebben we het niet goed gedaan. Maar garanties zijn er niet. We hebben vorig seizoen voor de beker tegen Peursum gespeeld. Dat vond ik een zeer goede ploeg die verzorgd voetbal speelde. Maar zij hebben het toch ook niet gered. Voor ons is het als club belangrijk dat we er geen jaren over doen om te promoveren naar de derde klasse. Pas dan worden we weer interessant voor spelers die elders net buiten de boot vallen. Het zaterdagvoetbal is wel de toekomst. Het voetballen op zondag in deze regio wordt steeds minder populair. Kijk bijvoorbeeld maar naar clubs als Alblasserdam, Hardinxveld,  DFC en Amstelwijck.’’

Een zorgenkindje van ZBC’97, een club van tweehonderd leden, is het ontbreken van jeugd. ,,We hebben alleen twee C juniorenteams. We moeten zelf ook weer gaan opleiden. Ik hoop dat Anne en Simon Smit die kar willen gaan trekken. Zij kunnen dat als geen ander.’’

Sloof kijkt uit naar 30 juli als de voorbereiding begint. ,,Het oefenprogramma voor zondag 1 was al rond. Dat nemen wij over. Dat betekent dat wij onder meer ook aan het toernooi van Emma zondag meedoen en daar nog één keer op zondag voetballen.’’

Tekst en foto: Jan Volwerk

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.