Drechtsteden gaan minder nieuwe woningen bouwen

30 mei 2012

DRECHTSTEDEN - Het Drechtstedenbestuur heeft in de vergadering van 16 mei jl. de regionale Woonmonitor ‘Wonen in de Drechtsteden 2012’ vastgesteld. In de rapportage zijn actuele statistische gegevens over wonen in de Drechtsteden verwerkt. ‘Wonen in de Drechtsteden 2012’ is een uitwerking van de Woonvisie Drechtsteden 2010-2020.

Conclusies
Net als in de rest van Nederland zit er in de Drechtsteden weinig beweging in de woningmarkt; de marktruimte neemt af en de tegenvallende verkopen hebben het overaanbod, vooral bij eengezinswoningen, maar ook bij vrije markt appartementen, doen toenemen.

De woningvoorraad in de Drechtsteden wordt matig beoordeeld. Vooral hogere inkomensgroepen vertrekken iets meer uit de regio en mensen die zich er vestigen doen dat vooral vanwege de lage prijs van de woningen. Er is sprake van een vertrekoverschot van 450 personen.

Inzet van de gemeenten is, om de kwaliteit van de woningvoorraad te verbeteren, zowel met nieuwbouw als in de bestaande woningvoorraad. Op veel plaatsen hard wordt gewerkt aan het nog aantrekkelijker maken van de regio als plek om te wonen. In de monitor wordt evenwel geconcludeerd dat daarover in den lande nog onvoldoende bekend is.

Ontwikkelingen
In de Drechtsteden is de bevolking in het afgelopen jaar gegroeid naar 265.885 personen. De bevolkingsgroei was het grootst in Hendrik-Ido-Ambacht, waar in de Volgerlanden nog volop gebouwd wordt. In 2011 werden in de regio 982 nieuwbouwwoningen opgeleverd en 362 verkocht. Een jaar eerder werden nog 550 nieuwe woningen verkocht. Er werden 2.064 bestaande woningen verkocht ; in 2010 waren dat 2.026.

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn in de Drechtsteden 64 nieuwbouwwoningen verkocht; per eind maart stonden 853 nieuwbouwwoningen te koop. 

Sinds 2011 moet 90 % van de sociale huurwoningen worden verhuurd aan huishoudens met een inkomen tot € 34.085 om ‘scheefwonen’ tegen te gaan. Een trend, die zich naar verwachting de komende jaren voortzet, is dat ontwikkelaars koopprojecten omzetten in huurwoningen. Het aantal actief woningzoekenden, dat zich via Woonkeus Drechtsteden en Woonbron meldt, neemt af. Corporaties zagen een kwart minder mutaties bij de verhuur van hun woningen.

Acties
Regionaal portefeuillehouder Wonen, T.A. Stoop: “Natuurlijk kunnen ook de Drechtsteden de landelijke problemen op de woningmarkt niet verhelpen. Maar dat is voor ons geen reden om niets te doen. Om de regionale woningmarkt in beweging te krijgen en om de ambities uit de Woonvisie te realiseren, hebben wij een aantal acties uitgezet.”

Zo wordt het nieuwbouwaanbod beperkt om te voorkomen dat het overaanbod van woningen verder groeit. Het aanbod dat daadwerkelijk in de verkoop komt, wordt gedoseerd. Er worden geen nieuwe plannen voor nieuwbouw ontwikkeld. Er wordt gezocht naar mogelijkheden om kansen buiten het reguliere aanbod (zoals, particulier opdrachtgeverschap en combinaties van woningen met voorzieningen), beter te benutten. Vorig jaar is een overeenkomst getekend tussen alle betrokken partijen in de regio met als doel de kwaliteit van de nieuwbouw te verbeteren. Met gebiedsmarketing en woonpromotie wordt aan een beter imago gewerkt. Samen met de corporaties worden de gevolgen voor de sociale sector beter in beeld gebracht.

De Woonmonitor wordt aan de colleges en raden van de Drechtsteden- gemeenten gezonden. De woonmonitor is te vinden op www.drechtsteden.nl Om het regionale woningaanbod goed te kunnen presenteren wordt op 6 oktober weer een Woondag georganiseerd in Dordt Yart (voorheen de Biesboschhal Stadswerven) in Dordrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.