Bronzen beeld ‘Le Couple’ gestolen

04 juni 2012
Bronzen beeld ‘Le Couple’ gestolen

ZWIJNDRECHT - In de avond/nacht van 1 juni 2012 is het bronzen beeld ‘Le Couple’ gestolen uit het Noordpark in Zwijndrecht. Waarschijnlijk zijn de daders gestoord door wandelaars die de politie belden omdat één helft van het beeld verdwenen was. Toen twee bestuursleden van de Stichting Beeldenpark Drechtoevers ’s morgens ter plaatse kwamen om polshoogte te nemen bleek ook de andere helft verdwenen, waarschijnlijk is dit deel kort nadat de politie weg was alsnog ontvreemd.

“De verse sporen van autobanden waren nog zichtbaar . Waarschijnlijk hebben de dieven met een zware hamer het beeld van de sokkel afgeslagen. Het beeld was zeer goed verankerd.” Aldus Bas den Hartog, voorzitter van de Stichting. “Je vraagt je af wat voor mensen dit soort beelden met grof geweld vernielen en stelen. De opbrengstwaarde van brons bij een ijzerboer is ca. € 3,50 per kilo. Het totaalgewicht was maximaal 150 kg. De opbrengst zal niet meer dan Eur 525,- kunnen zijn, waarschijnlijk minder. Het kost behoorlijk wat tijd en moeite om een dergelijk beeld los te halen en te vervoeren. Je moet een heler weten te vinden die het brons in ontvangst wil nemen en je loopt toch een fors risico dat je wordt betrapt en bestraft. 

Voor hun stichting en voor de betreffende beeldhouwer is dit een ramp. Een beeld als dit is onvervangbaar. Het was één van de pronkstukken van hun bezit”. Aldus Den Hartog. De kunsthistorische waarde is vele malen hoger dan de schrootprijs die men er nu voor krijgt. De verzekerde waarde bedraagt € 42.000,-. Er wordt aangifte gedaan van de diefstal.

Beveiliging
Hoewel de Stichting Beeldenpark Drechtoevers al het mogelijke doet om de beelden tegen diefstal te beveiligen, zoals door bijzonder zware verankering van de beelden, blijkt tegen dit soort geweld geen kruid gewassen. Juist omdat bronsdiefstal vaker voorkomt, beraadt het bestuur zich al enige tijd op extra beveiligingsmaatregelen. Dit zijn echter vrij kostbare ingrepen, zoals het plaatsen van chips met GPS, chemische verankering, het plaatsen van grote lampen die aangaan zodra er verdachte bewegingen zijn, het aanbrengen van DNA-spray etc.

Le Couple
De beeldhouwer die ‘Le Couple’ maakte, Godfried Pieters (1936), is inmiddels op de hoogte gebracht en was behoorlijk van zijn stuk. Het was een eenmalig exemplaar en er zijn geen mallen van beschikbaar. Het bronzen beeld Le Couple was op een intieme plek in het bomengebied geplaatst. Je kwam het, als het ware, bij toeval tegen. Pieters volgde zijn opleiding aan de Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten en de Jan van Eyckacademie in Maastricht. Zijn oeuvre vertoont een voorkeur voor de menselijke figuur (vooral torso’s en koppen) en de natuur (vogels, vissen en planten- en knolgewassen), die hij in een realistische stijl verbeeldt. In zijn bronzen dierfiguren met soms herkenbare menselijke trekjes houdt hij ons een spiegel voor. Een spiegel waarin de zuidelijke humor voelbaar is.

Iets gezien?
Heeft u iets verdachts gezien of heeft u informatie? Neemt u dan vooral contact op met de politie.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.