Nationale titelwedstrijd in Rotterdam Ahoy

18 juni 2012
Nationale titelwedstrijd in Rotterdam Ahoy

ZWIJNDRECHT - Voorbije weekend organiseerde de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) in het Rotterdamse Ahoy voor al haar disciplines de nationale titelstrijd. De Zwijndrechste Gymnastiekvereniging O & O had hierbij in drie disciplines (dames- en heren toestel turnen en ritmische gymnastiek)  in diverse categorieën haar vertegenwoordiging.

O & O was op alle drie de fronten bijzonder succesvol. Onder grote publieke belangstelling wist zij beslag te leggen op in zijn totaliteit maar liefst twintig nationale titels.

De mannen kwamen in actie in de ere- en eerste divisie. 

In de meerkamp nam Bart Deurloo in de hoogste seniorencategorie van de eredivisie met 86,-- punten de nationale titel over van zijn clubgenoot Anthony van Assche die dit jaar  met 84,95 pnt.  het zilver omgehangen kreeg. De O & O-ers Melvin Ornek, Axel Quist en Martijn Kuikman eindigden  op de respectievelijke  vijfde, zesde en zevende plaats.

In de nationale toestelfinalestrijd deden O & O-turners er nog een schepje boven op. Anthony pakte goud op ringen en brons op de onderdelen voltige en brug.  Op rek verzekerde Bart zich achter Epke Zonderlande van het zilver en Martijn Kuikman  zich van het brons. Melvin pakte de titel op voltige en tot tweemaal toe het zilver op de onderdelen ringen en brug.

Bij de junioren-II van de eredivisie was Karl Kosztka succesvol. In de meerkamp moest hij de titel laten aan Casimir Schmidt van SVPAX-Haarlemmermeer en werd op geringe afstand met 79,75 keurig tweede.  In de toestelfinale revancheerde Karl zich. Hij eiste de titels op op de onderdelen ringen, brug en rek en smaakte het zilver op vloer en sprong.

Frank Rijken liet zich bij de junioren-I van de eredivisie met 79,00 punten het meerkampgoud omhangen. Jelle van Leeuwen viel met zijn vierde plaats net buiten het erepodium en Danny Hamann eindigde op de zevende plaats.  In de toestelfinale van deze categorie was er eveneens eremetaal voor O & O. Frank was verantwoordelijk voor tweemaal goud (voltige en brug), tweemaal zilver (vloer en rek) en eenmaal brons op ringen. Thijs Oosterling voegde hieraan toe het brugzilver en Danny Hamann het sprongbrons.

In de eerste divisie was Jens van der Helm het succesvolst. In de meerkamp van de junior-I-categorie kwam hij slecht 0,15 pnt. tekort voor de hoogste trede van het ereschavot. Na een spannende strijd werd hij uiteindelijk met 69,80 pnt.  knap tweede. In de toestelfinales overtuigde hij op de onderdelen ringen, sprong en brug en eiste op alle drie de toestellen het goud op en completeerde het geheel met zilver op rek.

In de meerkampstrijd  van de senioren konden John Legen Stefan Raats en Roel van der Beek hun deelnamen niet omzetten in eremetaal. John werd vierde, Stefan vijfde en Roel negende. Bij de toestelfinales pikten de O & O-ers toch nog een graantje mee.  Stefan werd Nederlands kampioen op sprong en werd tweede op vloer.  Brons was er voor John op de onderdelen vloer en brug.

De selectie-afdeling ritmische gymnastiek had even eens een verdienstelijke Nederlands kampioenschap. In de categorie 2A miste Nadia Amenou als gevolg van een foutje in haar baloefening net het nationale goud van de meerkamp. Met slechts 0,125 pnt verschil  werd zij met 68,300 pnt. tweede.

Zij maakte het goed met de onderdeelfinales.  Zij eiste het goud op met het materiaal hoepel en lint en het zilver met knots.

Haar zusje Soraya  turnde haar titelstrijd in de categorie 3A. In de all-round-klasse werd zij met 44,040 pnt. verdienstelijk derde, evenals met de onderdeelfinale  lint. Estee Kraaijebveld werd in deze klasse  all roud zevende en op het onderdeel hoepel derde.

In de duo-strijd sprak O & O een behoorlijk woordje mee. Van de vijf te verdelen titels pakte de Zwijndrechtse turnclub er drie. Hiervan kwamen er twee op de naam van het duo Isa van Andel  en Noa Reijmers. In de categorie 3B werden zij Nederlands kampioen  op de onderdelen lint en knots. In de categorie 4 was de touwcompositie van het duo Tessa van de Bergh en Tessa de Vroomen goed voor de landstitel. Het duo-succes werd compleet gemaakt met het brons van de touwoefening van het duo Soraya Amenou en Estee Kraaijeveld in de categorie 3A.

Ook met de groepsoefeningen was de RG-afdeling doorgedrongen tot de eindstrijd. Hiermee was zij het succesvolst in de categorie 3. Met het keuzemateriaal bal stak O & O-1 er met kop en schouders bovenuit. Met 15,800 pnt pakte zij het goud. O & O-2  bezette hierbij  de derde trede van het ereschavot.

Tot slot was O & O sinds lange tijd weer vertegenwoordigd op een landelijke titelstrijd  van de talentendivisie dames individueel toestel turnen. De eer viel te beurt aan Naomi Visser.  Als gevolg van een val bij de afsprong van de brug zag zij haar medaille-aspiratie in de meerkamp aan zich voorbij gaan en werd uiteindelijk vijfde.  In de toestelfinales kwam zij sterk terug. Zij pakte de titel op het onderdeel sprong, werd knap derde op vloer en viel met haar vierde plaats op de balk net buiten de prijzen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.