Positief resultaat Zwijndrechtse begroting

28 september 2012
Positief resultaat Zwijndrechtse begroting

ZWIJNDRECHT - De meerjarenbegroting 2013-2016 van de gemeente Zwijndrecht laat een positief resultaat zien. Burgemeester en wethouders stellen aan de gemeenteraad voor om de verhoging van de meeste tarieven in 2013 te beperken tot het verwachte inflatiepercentage van 1,75%. Het is voor Zwijndrecht nog steeds mogelijk om uitvoering te geven aan ambities. Toch ziet B&W dat een grote mate van zuinigheid en scherpe keuzes nodig zijn als het Rijk verdere bezuinigingen oplegt aan de gemeenten.

De behandeling van de begroting met belastingvoorstellen is gepland voor de Politieke Markt van 30 oktober en de gemeenteraad van 13 november.

Samenwerking
Wethouder Financiën, Aaike Kamsteeg is realistisch over de beperkte financiële mogelijkheden en de grote risico’s. Toch wil hij vooral niet blijven steken in doemdenken en somberheid. “We zullen alle creativiteit moeten inzetten om de huidige economische crisis het hoofd te bieden. Samenwerking met de andere gemeenten van de Drechtsteden is daarbij meer dan ooit nodig.” Die samenwerking is er al lang, zoals op sociaal terrein. En op het voorzieningenniveau zijn er vooral kansen door samenwerking met Hendrik-Ido-Ambacht. Denk daarbij aan de praktijkschool voor de Zwijndrechtse Waard die in 2013 van start hoopt te gaan en aan het hernieuwd overleg over een gezamenlijk zwembad.
 
Naast de regionale samenwerking blijft Zwijndrecht ook lokaal actief, samen met een groot aantal partners. Het project Vivera, vooral gericht op het welzijn en zelfstandig functioneren van ouderen, wordt met kracht voortgezet. Hiermee staat Zwijndrecht landelijk op de kaart!

De gemeente stimuleert bedrijven en instellingen om zich actief te betonen op het gebied van duurzaamheid. Waar het maar enigszins kan, geeft de gemeente daar ook zelf handen en voeten aan.

Betere plannen met adviezen bewoners
Een goed onderhouden en veilige openbare ruimte is erg belangrijk voor de dagelijkse woon- en leefomgeving. De budgetten staan echter wel flink onder druk. De gemeente wil vooral inzetten op het tijdig betrekken van bewoners bij ontwikkelingen in hun wijk of buurt. Hun inbreng en adviezen kunnen leiden tot verbetering van de plannen.
 
Ambities
Ambities heeft de gemeente met een aantal in het oog springende onderwerpen, zoals de bouw van het ‘Educatief Plein’ in Heerjansdam, de aanpak van de openbare ruimte van bedrijventerrein De Geer en van het Develpark en de verbetering van de Ringdijk. Voor het opknappen van de achterkant van het station en het ontwikkelen van een multifunctionele accommodatie in Kort Ambacht zuid is financiële ruimte gereserveerd in de begroting. De gemeente werkt mee aan de uitbreiding van de hal van gymnastiekvereniging O&O aan de Uilenvliet.

Vanwege allerlei financiële onzekerheden én de huidige crisis op de woningmarkt, zal het college de gemeenteraad voorstellen het project Koninginneweg voor enkele jaren in de wachtstand te zetten.
 
Behoedzaamheid
Er is dringend aanvulling nodig op de algemene financiële reserve, mede omdat de schuldenpositie van de gemeente erg hoog is. Een positief rekeningresultaat is dan een minimale voorwaarde. Het woningbouwproject De Volgerlanden blijft onverminderd een groot financieel risico, omdat er nog weinig beweging op de woningmarkt is. B&W vindt ook om die reden dat behoedzaamheid bij het begroten geboden blijft.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.