DevelsteinCollege ontwikkelt rekenbeleid

18 januari 2013 door Ad van Herk
DevelsteinCollege ontwikkelt rekenbeleid

ZWIJNDRECHT - Vanaf schooljaar 2013-2014 worden de exameneisen voor het voortgezet onderwijs aangescherpt. Voor de vakken Nederlands, Engels en rekenen of wiskunde stelt de overheid de komende jaren strengere eisen om te slagen voor het diploma. Hiermee wil het kabinet de beheersing van de basisvaardigheden van leerlingen structureel verbeteren. Het rekenexamen wordt een nieuw onderdeel van het Centraal Examen voor alle niveaus. Het DevelsteinCollege heeft een eigen rekenmethode ontwikkeld die leerlingen al vanaf de brugklas klaarstoomt voor het rekenexamen. Leerlingen in de voorexamenklassen nemen bovendien deel aan een pilot.

De zelf samengestelde rekenmethode is gebaseerd op de ervaring van de wiskundedocenten en de kennis die zij hebben van de probleemgebieden, die mede in overleg met het basisonderwijs zijn vastgesteld. Vanaf de brugklas tot en met het examenjaar krijgen de leerlingen die daar het meeste baat bij hebben extra rekenlessen. In eerste instantie zijn dat de leerlingen van het vmbo t, die gedurende twee periodes per schooljaar rekenles krijgen, en de leerlingen van de havo die een periode per schooljaar rekenles volgen. ,,Rekenen maakt onderdeel uit van wiskunde, maar is ook belangrijk bij bijvoorbeeld aardrijkskunde en natuurkunde,” vertelt Trudy Kerkhof, docente wiskunde en coördinatrice van het nieuwe rekenbeleid. ,,Met de nieuwe methode willen wij onze leerlingen helpen bij de voorbereidingen op het rekenexamen. Naast klassikale oefenopgaven kunnen de leerlingen zelf aan de slag met examennaslagwerken, theorie en het oefenen van extra sommen. De nieuwe rekenmethode hebben wij ook beschikbaar gesteld via onze onderwijs’app’ en het leerlingenportaal, en is dus door de leerlingen gemakkelijk te raadplegen vanaf de smartphone, Ipad, enz. We willen de nieuwe methode zo gebruiksvriendelijk mogelijk aanbieden” licht Trudy nader toe. ,,Want uiteindelijk moeten de leerlingen het toch zelf doen.”
 
Rekenexamen
In de aanloop naar het rekenexamen neemt het DevelsteinCollege deel aan een landelijke pilot waarbij leerlingen in de voorexamenklassen een proefexamen afleggen. Vanaf volgend schooljaar wordt het resultaat van het rekenexamen al gemeld op het diploma, maar telt het nog niet mee in de slagingsregeling. Echter, vanaf schooljaar 2015/2016 kunnen leerlingen volgens de nieuwe exameneisen alleen slagen voor het diploma wanneer zij een vijf of hoger voor het rekenexamen behalen.  Op dit moment krijgen vrijwel alle schoolverlaters al te maken met verscherpte eisen op het gebied van taal en rekenen in het vervolgonderwijs (mbo, hbo en wo). Dat onderstreept nog eens het belang van extra aandacht voor rekenen in het voortgezet onderwijs. 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.