Vier nieuwe operatiekamers in Albert Schweitzer ziekenhuis

19 januari 2013
Vier nieuwe operatiekamers in Albert Schweitzer ziekenhuis

ZWIJNDRECHT - De vier splinternieuwe operatiekamers in de locatie Zwijndrecht van het Albert Schweitzer ziekenhuis zijn vrijdagmiddag feestelijk geopend. Ze zijn niet alleen hypermodern in medisch opzicht. Veel meer nog zijn ze opvallend door de bijzondere vormgeving.

Er is veel gewerkt met natuurlijke materialen en rustgevende kleuren. De wanden worden opgesierd door grote foto's van Zwijndrecht, het water en de natuur. In alle OK's valt daglicht naar binnen, om de artsen en medewerkers het gevoel van dag en nacht, en van de seizoenen te laten behouden. Architect Rob Kanbier heeft hiermee bewust een zo 'mensvriendelijk' mogelijke operatiekamer gecreërd, zowel voor de patiënt als de professional. Ook heeft hij op ingenieuze manier de routes van bedden en goederen zo in elkaar verweven, dat alles wat de OK's in gaat, nergens in contact komt met wat de operatiekamers uitgaat. Zo wordt extra patiëntveiligheid nagestreefd, door de kans op verspreiding van bacterieën zo klein mogelijk te houden.

De operatiekamers gaan de komende week al in gebruik. Het Albert Schweitzer ziekenhuis gaat de komende maanden de zorg op een nieuwe manier over zijn locaties verdelen. Daarbij krijgt Zwijndrecht vanaf maart de operaties uit Sliedrecht erbij, omdat het op termijn onbetaalbaar is om overal te blijven opereren. Zwijndrecht wordt vooral een centrum voor 'planbare' operaties tijdens kantooruren, dat zijn dus operaties waarvan al langer van tevoren vaststaat dat ze worden uitgevoerd (denk aan een nieuwe knie of heup). Dordwijk wordt het centrum voor alle acute en risicovollere ingrepen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.