Sportweek voor SKZ-peuters

21 januari 2013 door Hennie van der Zouw
Sportweek voor SKZ-peuters

ZWIJNDRECHT - De vijf kinderdagverblijven en de zes peuterspeelgroepen van de Stichting Kinderopvang Zwijndrecht (SKZ) hebben samen met de GGD Zuid-Holland Zuid en Sportbedrijf Dordrecht een sportweek voor peuters georganiseerd. Stappen van hoepel naar hoepel, spelen met ballen in alle soorten, maten en kleuren, klimmen over de grote wiebelberg en als dieren bewegen op muziek… De pedagogisch medewerkers van de SKZ hadden van alles verzonnen om de peuters in beweging te krijgen. 

“Als kinderen tussen de 2 en 6 jaar oud zijn, wordt hun leefstijl bepaald. Daarbij spelen vooral ouders, maar ook professionals in de kinderopvang een belangrijke rol,” aldus sportconsulent Marvin Visser van Sportbedrijf Dordrecht. Hij heeft ruim 20 SKZ’ers getraind in het aanbieden van uitdagende peutergym. “Samen met de GGD ZHZ en de SKZ hebben we dit opgezet. Ik vind de pedagogisch medewerkers enorm creatief in het ontwikkelen van een carrousel aan bewegingsmogelijkheden. Het is opvallend hoe goed zij erin geslaagd zijn om activiteiten uit te werken die door alle peuters op hun eigen niveau en manier kunnen worden gedaan. Omdat alle kinderen daarvoor individueel de ruimte kregen, hebben zij kunnen ervaren dat bewegen leuk is. Dat is belangrijk om later ook sport leuk te vinden en daarmee een actieve leefstijl te krijgen.”
 
Ook thuis
De training is gefinancierd door de GGD Zuid-Holland Zuid in het kader van het programma gezond gewicht. Projectleider Michele Stoel van de GGD is enthousiast over de SKZ-peutersportweek. “Overgewicht op jonge leeftijd is een belangrijke voorspeller van overgewicht bij volwassenen. Daarom zetten wij als GGD  in op een gezond gewicht van de allerjongsten. Uit recent onderzoek is gebleken dat in Zwijndrecht 9% van de peuters last heeft van overgewicht. Dat ligt iets boven het landelijke gemiddelde. Wij doen dan ook alles om juist die allerjongsten op een gezond gewicht te krijgen. Voldoende beweging is daarvoor een belangrijke voorwaarde.”
 
Tijdens de sportweek heeft Marvin Visser de pedagogisch medewerkers tips en adviezen gegeven tijdens de uitvoering van de sport- en spelactiviteiten. “Die ga ik bundelen, samen met alle activiteiten die de SKZ-medewerkers hebben ontwikkeld. Met dit naslagwerk kunnen ze aan de slag tijdens de peutergymuurtjes en andere activiteiten voor de peuters. Ons doel is bewegen structureel in te passen op de plek waar de peuters zijn met simpele materialen die altijd voorhanden zijn, zoals kranten, proppen papier of een bal. Zo kunnen de peuters ook thuis verder met de leuke activiteiten die ze bij de SKZ hebben gedaan.”
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.