Aantal spontane bezoeken op de Spoedeisende Hulp fors omlaag

05 april 2013
Aantal spontane bezoeken op de Spoedeisende Hulp fors omlaag

ZWIJNDRECHT - Inwoners van Zwijndrecht en omgeving hebben de sluiting van de Spoedeisende Hulp (SEH) in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Zwijndrecht goed begrepen en opgepakt. Het aantal 'zelfverwijzers' (mensen die spontaan aankloppen bij de SEH) is sinds 4 maart gekelderd van zo'n twintig per etmaal, tot nog twee à vier per etmaal.

Het ziekenhuis is hiermee niet ontevreden, maar wil de resterende groep patiënten ook nog op het juiste spoor krijgen. De nieuwe regel is dat patiënten eerst contact zoeken met hun huisarts of (buiten kantoortijd) met de huisartsenpost in Dordrecht. Daar krijgen zij nadere instructie over waar ze naar toe kunnen gaan. In ernstige gevallen moet 112 worden gebeld.
 
De huisartsen weten precies wanneer doorverwijzing naar het ziekenhuis nodig is en op welke locatie van het ziekenhuis er plaats is. Het Albert Schweitzer ziekenhuis volgt hiermee het landelijk beleid dat iedere (niet levensbedreigend) zieke of gewonde eerst door een huisarts moet worden beoordeeld. Hiermee wordt onnodig gebruik van de SEH teruggedrongen, omdat deze vorm van zorg erg duur is. In Zwijndrecht was bijna de helft van alle SEH-patiënten zelfverwijzer.
 
Van degenen die in de eerste maand sinds 4 maart toch nog spontaan naar de voormalige SEH in Zwijndrecht kwamen, konden veruit de meeste mensen op eigen kracht verder reizen naar Dordwijk. Een aantal van hen gaf aan: 'Ik wist het wel, maar ik probeerde het toch'. Het ziekenhuis ontmoedigt dit, omdat de locatie Zwijndrecht nu niet meer is ingericht op aanlopende patiënten. Ook waren er nog patiënten die met (potentieel) ernstige klachten langskwamen, zoals pijn op de borst. Zij zijn uiteraard niet direct doorgestuurd, maar eerst door een arts van het ziekenhuis gezien.
 
Patiënten met ernstiger klachten worden altijd naar de locatie Dordwijk verwezen, waar op alle momenten van de dag alle denkbare onderzoeken en behandelingen direct beschikbaar zijn. In het ziekenhuis in Zwijndrecht wordt overdag nog steeds hulp geboden aan spoedpatiënten, maar pas nádat zij door de huisarts zijn verwezen. Daardoor kunnen Zwijndrechters en Ambachters in veel gevallen toch nog dicht bij huis terecht met lichter letsel of ziekte tijdens kantooruren.
 
De huisartsen in Zwijndrecht en omgeving werken goed samen met het ziekenhuis om het nieuwe systeem tot een succes te maken. Wel werken zij nog aan een oplossing om mensen die niet in de regio wonen en dus geen huisarts in de buurt hebben (bijvoorbeeld medewerkers van grote bedrijven) tijdens kantoortijden een huisarts toe te wijzen.
 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.