Conventus handbaltrainer Hans van der Wiel neemt na 4 jaar afscheid van herenselectie

13 mei 2013
Conventus handbaltrainer Hans van der Wiel neemt na 4 jaar afscheid van herenselectie

ZWIJNDRECHT - Met het einde van het 2012 – 2013 seizoen komt er tevens een eind aan de trainersrol van Hans van der Wiel bij de handbalherenselectie van sv Conventus. Na vier jaar de rol van hoofdtrainer te hebben bekleed en zich op te hebben gewerkt van de staart van de eerste klasse naar de Hoofdklasse D, heeft Van der Wiel aangegeven op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.

Het avontuur van Van der Wiel begon 12,5 jaar geleden bij HV Walburg ’75, dat later samen met KV Zwijndrecht op zou gaan in sv Conventus, waar hij zelf als speler in het tweede herenteam van de club begon. Na 1,5 jaar wilde hij echter al meer en begon als trainer van het meiden-B team. Terwijl hij zich ook met allerlei hand-en-spandiensten voor de handbalclub inzette, groeide hij door naar het meiden-A team, terwijl hij onder leiding van stagebegeleider Henk van Oers zijn jeugdtrainer-diploma behaalde.

Dit zou voor Van der Wiel niet genoeg zijn, waarna hij doorleerde voor het hoofdtrainer-diploma. Na stages bij Ventura trainer Rembrandt Loutenslager en Helius trainer Bouke Troost slaagde hij ook voor deze opleiding, waarna de mogelijkheid kwam om trainer van de herenselectie van Conventus te worden.

“De eerste drie jaar gingen vervolgens precies zoals gehoopt,” blikte Van der Wiel tevreden terug. “We zijn doorgegroeid van een team dat net niet degradeerde in de eerste klasse tot een solide middenmoter in het tweede jaar met zelfs een promotie  naar de Hoofdklasse in het derde jaar. Van ons jaar in de Hoofdklasse wisten we dat het een lastig jaar zou worden, het niveau ligt daar misschien niet eens zoveel hoger dan in de eerste klasse, maar als het op pure kracht aankomt is het gat wel erg groot. Desondanks heb ik voldoende van het jaar in de Hoofdklasse kunnen genieten.”

Toen Van der Wiel met de selectie aan de slag ging werd al snel duidelijk dat hem een moeilijke taak te wachten stond. De selectie bestond grotendeels uit spelers met ieder meer dan twintig jaar aan handbalervaring, welke allen vele andere trainers hadden gehad, ieder met hun eigen visie. Het leren van bijvoorbeeld volledig nieuwe loopsystemen om scoringskansen te creëren leek dan ook een grote uitdaging te worden.

“Desondanks denk ik dat het me wel is gelukt om ze iets nieuws bij te brengen door bestaande systemen te verbeteren, met steeds betere prestaties als gevolg. Dat dit is gelukt is dan ook zeker iets waar ik trots op ben. We hebben sinds kort instroom van jeugdspelers, welke nog wel enigszins te kneden zijn, en je ziet dat ze zich sterk hebben verbeterd. Ook de extra keeperstrainingen van Brent Kool hebben hem sterk verbeterd, ik liet hem al op zijn vijftiende in het eerste van Conventus debuteren en de afgelopen maanden was hij zelfs de basis-keeper.”

Na drie succesvolle jaren wist Van der Wiel zelfs met de Zwijndrechtse club te promoveren naar de Hoofdklasse D. Het team zorgde direct in de eerste wedstrijd van het seizoen voor een verrassing door het Zeeuwse Delta Sport te verslaan, maar dit zou ook direct de enige zege van het seizoen blijken te zijn. Het kleine Zwijndrechtse team kon de grote clubs vaak goed volgen, maar kwam vaak op de cruciale momenten tekort.

“We wisten natuurlijk dat de overstap naar de Hoofdklasse enorm groot zou zijn,” vervolgde de in Hendrik-Ido-Ambacht woonachtige trainer. “Je hebt in deze klasse teams met enorme selecties, waarbij vrijwel alle spelers bijna even sterk zijn. Daarnaast speel je onder meer gewoon tegen ex-internationals en spelers die in de ere- of eerste divisie hebben gespeeld. Die maken dan bij die grote teams echt het verschil. In vergelijking met die teams hebben we een smalle selectie, met maar zes of zeven spelers die echt top zijn. Als er dan blessures zijn of als je teveel moet wisselen, verlies je gewoon.”

Ondanks dat het seizoen op sportief vlak niet het gehoopte resultaat opleverde, kijkt Van der Wiel deels toch wel met een positief gevoel terug op het seizoen.

“Het leukste van de Hoofdklasse was toch echt de entourage rondom de wedstrijden. We waren al gewend dat we thuis veel enthousiast publiek hebben, maar dit seizoen zat het nog veel voller en dat gold ook voor uitwedstrijden bij bijvoorbeeld bij Snelwiek (Rotterdam) of in Zeeland, daar zat de tribune tot het laatste stoeltje vol! Ook was het fantastisch om bij een eredivisie club als Volendam te mogen spelen, het is echt bijzonder om in zo’n professionele sporthal te mogen spelen.”

Voor Van der Wiel is het afscheid van de herenselectie van Conventus zeker geen afscheid van de handbalwereld, hij wil zeker blijven trainen en is volop in gesprek met andere teams voor een nieuwe uitdaging.

“Ik ben op dit moment met twee teams in gesprek en probeer bij een team in de eerste klasse van Zuid-Holland te eindigen, al blijft een team uit de Hoofdklasse natuurlijk ook wel iets bijzonders!” concludeerde Van der Wiel. “Ik sta op zich voor alles open; dames, heren, of misschien wel een leuk jeugdteam waarmee je de stap naar de senioren kunt maken. Daarnaast moet ik ook wel zeggen dat ik de herenselectie van Conventus met pijn in mijn hart verlaat, al kan ik wel zeggen dat ik nog vaak zal komen kijken!”

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.