“Grote opknapbeurt Beeldenpark”

12 maart 2012
“Grote opknapbeurt Beeldenpark”

ZWIJNDRECHT - Op vrijdag 16 maart 2012 wordt de aftrap gegeven voor het opknappen van de beeldencollectie in het Noordpark in Zwijndrecht. Het park werd  in 1996 geopend door Koningin Beatrix en is sindsdien incidenteel aangevuld. De gemeente Zwijndrecht heeft onlangs, na een gezamenlijke schouw, een verbetering van het onderhoud van het park in gang gezet. De Stichting Beeldenpark Drechtoevers – beheerder van de beelden - heeft op haar beurt een landschapsarchitect en stedenbouwkundige gevraagd om te adviseren over de mogelijke herinrichting van het park,  om ook langs die weg  herstel van de aantrekkingskracht van het park in gang te zetten gezet.  Een  gedeeltelijke vernieuwing van het beeldenbezit behoort tot de mogelijkheden. 

Informatieborden
Op vrijdag  16 maart wordt begonnen met de plaatsing van 32 nieuwe informatieborden bij de beelden met daarop de naam van de kunstenaar, de naam van het beeld en achtergrondinformatie.   Een omvangrijke klus, die met inzet van vrijwilligers wordt geklaard.  Het verwijderen van de oude en het plaatsen van de nieuwe borden is de eerste in een reeks van activiteiten om de beelden en hun directe omgeving  op te knappen. Het gemeentebestuur van Zwijndrecht heeft hiervoor in totaal € 3000,- beschikbaar gesteld. “Het is fantastisch als wij samen met de gemeente Zwijndrecht het park aantrekkelijker kunnen maken voor bezoekers” aldus Bas den Hartog, voorzitter van de Stichting Beeldenpark Drechtoevers. 

Uitbreiding Maaspad
Momenteel wordt gekeken of langs het Maaspad  een aantal extra  beelden geplaatst kunnen worden. Langs het Maaspad, dat zich als een boulevard langs de oever van de rivier uitstrekt, staat al een aantal beelden die in beheer zijn van de Stichting Beeldenpark Drechtoevers. De mogelijk nieuw te plaatsen beelden zijn eigendom van de Gemeente Zwijndrecht en staan momenteel nog in opslag. Zij hebben eerder op diverse locaties in Zwijndrecht gestaan, maar zijn door gebrek aan toezichtsmogelijkheden - en dus het risico van vernieling - verwijderd.  Als de beelden langs het Maaspad geplaatst worden, blijven deze beelden bezit van de gemeente Zwijndrecht. Dit in tegenstelling tot de beelden die in beheer zijn bij de Stichting Beeldenpark Drechtoevers; al deze beelden zijn eigendom van de kunstenaars en worden kosteloos ter beschikking gesteld ten behoeve van de permanente expositie.  

Nieuwe banken
Behalve een heroriëntatie op en onderhoud aan de beelden wordt ook gekeken naar de omgeving waarin de beelden geplaatst zijn zodat er ook plaats is voor rust en ontspanning. Daarvoor wordt een aantal  nieuwe banken geplaatst aan de oevers van de rivier De Noord. Dit kan gerealiseerd worden dankzij een initiatief van het Wijkplatform Walburg, die hiervoor ook een financiële bijdrage beschikbaar heeft.

‘Gezicht op Dordrecht’
Naast de semipermanente expositie worden ook bijzondere projecten georganiseerd die extra cultuureducatieve waarde hebben. Een nieuw project dat – in navolging op Papendrecht - mogelijk in 2012 het licht ziet is het ‘Gezicht op Dordrecht’. Gekeken wordt of er langs de de Zwijndrechtse oevers frames geplaatst kunnen worden met daarop een open schilderijlijst, waardoor een gezicht op Dordrecht wordt geboden zoals dat in het verleden door beroemde schilders is vastgelegd. Immers juist vanaf de Zwijndrechtse oevers hebben veel beroemde schilders hun eigen ‘Gezicht op Dordrecht’ gemaakt. Aan ieder frame wordt een afbeelding van het betreffende schilderij bevestigd en de bezoekers kunnen daardoor het gezicht van vroeger vergelijken met het gezicht van nu, vanaf dezelfde plek.  Voor dit project wordt samengewerkt met het Dordrechts Museum, waar de originele schilderijen te bezichtigen zijn. 

Andere naam 
De Stichting Beeldenpark Drechtoevers beraadt zich momenteel over de naamgeving van het beeldenpark in Zwijndrecht. Als er meer accent komt te liggen op het Maaspad als locatie voor het plaatsen van beelden wordt mogelijk afscheid genomen van de aanduiding ‘Noordpark’.  “We beraden ons momenteel op de naam ‘Beeldenboulevard Zwijndrecht’ aldus Den Hartog. “Dit zou een logisch vervolg zijn op de naamgeving van de beelden in Papendrecht, die nu ook bekend zijn als de ‘Beeldenboulevard Papendrecht’. De nagestreefde verdere uitbreiding van de beelden langs de verschillende Drechtoevers wordt dan in elke gemeente als ‘beeldenboulevard’ aangeduid”.

Drie rivieren route
De expositie in Zwijndrecht maakt deel uit van de zogeheten ‘Drie rivieren route’, een bewegwijzerde route die ondermeer langs de beelden in Papendrecht en Zwijndrecht leidt. Het is de ambitie van de Stichting Beeldenpark Drechtoevers om ook langs de Dordtse oevers een aantal beelden te plaatsen. Hierover vindt momenteel  overleg plaats met de Gemeente Dordrecht.

De expositie in Zwijndrecht start vanaf de halte van de waterbus en voert langs het Maaspad naar het Noordpark.

Vrienden
De Stichting Vrienden Beeldenpark Drechtoevers organiseert met regelmaat activiteiten zoals rondleiding langs de beelden voor onder andere scholieren, maar speciaal voor leden ook informatieve bijeenkomsten en open atelierroutes.

Wie meer wil weten over de Stichting Beeldenpark Drechtoevers of over de Stichting Vrienden kan terecht op de website www.beeldenparkdrechtoevers.nl of via twitter: @beeldenpark

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.