Develstein College komt met voorstelling over cyberpesten

23 mei 2013
Develstein College komt met voorstelling over cyberpesten

ZWIJNDRECHT - Voor jongeren maken sociale media een belangrijk onderdeel uit van hun leven. Contacten met klasgenootjes beperken zich al lang niet meer tot het schoolplein.

De keerzijde van de medaille is dat pesten en intimidatie ook online plaatsvindt, vaak buiten het gezichtsveld van ouders en docenten, maar met een enorme impact.

Over dit onderwerp maakte theatermaker Dominic van Vree in opdracht van de politie NoordNederland de theatervoorstelling ‘Iets dat niemand weet’. De educatieve voorstelling gaat over ‘grooming’, digitaal kinderlokken, en is gebaseerd op waargebeurde zaken.

De voorstelling is vooral bedoeld om ouders en jongeren te waarschuwen voor de gevaren van social media en om een discussie over dit onderwerp te starten. Daarvoor is lesmateriaal ontwikkeld dat gebruikt wordt bij de nabespreking, die een belangrijk onderdeel van het programma uitmaakt.
 
Het DevelsteinCollege heeft eerder theaterproducties gebruikt om maatschappelijke problemen bij jongeren onder de aandacht te brengen. Met de voorstelling ‘Iets dat niemand weet’ wil de school leerlingen bewust maken van de risico’s van social media, zoals Facebook en Twitter, en hen leren om hier verstandig mee om te gaan.

"Deze theaterproductie zet leerlingen aan het denken: hoe gaan zij om met hun persoonlijke gegevens op internet? Tijdens een nabespreking met de mentor komt grooming en de wijze waarop leerlingen zich hiertegen kunnen beschermen aan bod. Ook wordt aandacht besteed aan de impact van cyberpesten met behulp van de interactieve film ‘it’s up to you’. Dit lesmateriaal sluit  aan bij de belevingswereld van onze leerlingen waardoor de boodschap heel goed over komt,” licht Arjan Bijleveld, teamleider van havo 2 en 3, toe.

De voorstelling ‘Iets dat niemand weet’ is bedoeld voor de onder- en middenbouw van het voortgezet onderwijs. Ruim tweehonderd tweedejaarsleerlingen van gymnasium, atheneum en havo wonen op 30 mei en 5 juni de voorstelling, die ook op veel aandacht van andere instanties kan rekenen, bij. De voorstelling – gemaakt in opdracht van politie NoordNederland - is tot heden alleen in de noordelijke provincies vertoond. Bij de uitvoering op 30 mei zijn ook Gemeente Zwijndrecht, de GGD, politie Zuid-Holland-Zuid en Jeugd- en Jongerenwerk Diverz aanwezig.

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.