Rekenkamercommissie onderzoekt duurzaamheidbeleid

14 juni 2013 door Hennie van der Zouw

ZWIJNDRECHT - Successen dragen niet altijd bij aan doelen. De rekenkamercommissie Zwijndrecht (rkc) heeft het duurzaamheidbeleid van de gemeente onderzocht. De rekenkamercommissie concludeert dat er wel successen worden geboekt, maar dat het de vraag is of deze successen in voldoende mate bijdragen aan de gewenste doelen. Daarnaast is het de vraag of de gemeente inspanningen verricht op terreinen die het meest opleveren. De gemeente heeft soms slechts beperkte invloed op de na te streven (hogere) doelstellingen. Bovendien zijn de doelstellingen vaak niet duidelijk genoeg geformuleerd.

De rkc heeft onderzocht in hoeverre de duurzaamheiddoelstellingen  van de gemeente Zwijndrecht gehaald zijn en welke acties daarvoor genomen zijn. Uit het onderzoek blijkt dat de gemeente met beperkte middelen stevig aan de weg timmert op het terrein van duurzaamheid. In veel van haar werkvelden ontwikkelt, stimuleert en realiseert de gemeente duurzaamheidactiviteiten. Om precies te zijn: de gemeente richt zich op 17 onderwerpen, 24 subdoelstellingen, 148 activiteiten en 175 projecten in het duurzaamheidbeleid. Van de geplande projecten is een deel al afgerond maar een groter deel is nog in uitvoering, moet nog aanvangen of is uitgesteld dan wel afgevoerd.

Op vier punten doet de rkc aanbevelingen: werk aan duidelijke en haalbare doelstellingen; bepaal welke doelstelling het belangrijkst is en het eerst gehaald moet worden; kijk vooral naar acties die veel opleveren voor duurzaamheid en die snel terugverdiend kunnen worden; en hou de raadsleden en de Zwijndrechtse burgers goed op de hoogte van de voortgang en de eindresultaten.

Het college heeft in een reactie aangegeven zich grotendeels te herkennen in het rapport en aan de slag te gaan met de aanbevelingen.

Rapport inzien
Het rapport Low budget duurzaamheidbeleid  en bijbehorende filmpje is in te zien op www.raadzwijndrecht.nl, kijk onder: Rekenkamer bij nieuws. Het rapport wordt op 25 juni om 14.00 uur aangeboden aan de gemeenteraad.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.