Proces verbaal Univar

17 juni 2013 door Hennie van der Zouw

ZWIJNDRECHT - In verband met een onveilige opslag van gevaarlijke stoffen is Univar Zwijndrecht N.V. (Univar) proces verbaal aangezegd. Tevens is een last onder dwangsom in voorbereiding om te voorkomen dat de onveilige situatie zich herhaalt.
 
Naar aanleiding van de verplichte jaarlijkse keuring van het schuimvormend middel heeft Univar maandag 10 juni 2013 gemeld aan Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) dat het schuimvormend middel dat gebruikt wordt voor de blusinstallatie niet voldoet. Deze automatische blusinstallatie is aanwezig om direct in te grijpen in geval van brand in de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen. OZHZ voert proactief inspecties uit bij risicovolle bedrijven. Controle op dit aspect is een van de belangrijkste onderdelen. Met OZHZ, de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en het bedrijf zijn afspraken gemaakt om direct maatregelen te treffen en te komen tot een veilige situatie. 
 
Afgesproken is dat de loodsen met gevaarlijke stoffen worden leeggemaakt. In de tussentijd moeten er brandwachten aanwezig zijn om in geval van calamiteit direct in te kunnen grijpen. Bij een onverwachte inspectie door de OZHZ op donderdagavond bleken er geen brandwachten aanwezig te zijn en werden in de loods brandbare producten aangetroffen. Na deze constatering heeft het bedrijf direct maatregelen getroffen en dezelfde avond brandwachten ingezet.
 
Naar aanleiding van deze inspectie krijgt Univar een proces verbaal. Tevens is een last onder dwangsom in voorbereiding. De verantwoordelijk wethouder van Zwijndrecht en OZHZ gaan in gesprek met de directie van het bedrijf over de aangetroffen situatie, zodat herhaling in de toekomst wordt voorkomen.
 
Het college van Burgemeester en Wethouders van Zwijndrecht is het bevoegd gezag voor de omgevingsvergunning en hebben OZHZ mandaat gegeven voor vergunningverlening, toezicht en handhaving.
 
OZHZ draagt bij aan een veilige, gezonde, leefbare en duurzame, vitale regio Zuid-Holland Zuid door vergunningen te verlenen, toezicht en handhaving uit te voeren en gemeenten in de regio en de provincie Zuid-Holland  te ondersteunen bij de ontwikkeling en het beheer van ruimte. Hierbinnen het evenwicht vinden met oog voor verschillende belangen: dat is de uitdagende taak van de omgevingsdienst.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.