Kinderen bewegen meer na project Sport

28 juni 2013 door Hennie van der Zouw
Kinderen bewegen meer na project Sport

ZWIJNDRECHT - Het project Sport, dat in de zomer van 2009 tot met de zomer 2012 in de wijk Kort-Ambacht heeft plaats gevonden, heeft leerlingen aanzienlijk tot meer bewegen aangezet. Tijdens de nulmeting in 2009 voldeed 69% van de kinderen aan de beweegnorm.

Uit de eindmeting in 2012 blijkt dat 92% voldoet aan deze norm, een toename van maar liefst 23%. Ook blijkt uit de cijfers dat het aantal beweegmomenten in en na schooltijd met 250% is toegenomen. Van alle kinderen gaf 80% aan de sportactiviteiten leuk te hebben gevonden. Het project richtte zich op de scholen maar ook op de jongeren uit Kort-Ambacht. Zij zijn betrokken geweest bij sportactiviteiten in de buurt via de wekelijkse activiteit Streetsports.

Twintig sportieve jongeren zijn geslaagd voor de cursus jeugdsportleider en hebben geholpen bij de organisatie van onder meer wijkevenementen en sporttoernooien. De scholen, sportverenigingen, de GGD, Diverz, Aafje en stichting Hattrick hebben samengewerkt om van dit project een succes te maken.

Aanpak werpt vruchten af.
Verantwoordelijk wethouder Slotema (onderwijs, gezondheid) is enthousiast over de resultaten en geeft aan: “het project richtte zich ook op activiteiten om gezonde leefstijl en ouderbetrokkenheid te stimuleren. Zo werden er vanuit school supermarktrondleidingen gegeven en werd er wekelijks fruit uitgedeeld in de klas. Ook was gezond eten een terugkerend thema in de ouderkamer. Deze integrale en lange termijn aanpak werd landelijk al aanbevolen en is nu ook aantoonbaar succesvol in Zwijndrecht”.

Toppie en Mattie geven vervolg
Het college en raad hebben besloten het project voort te zetten in alle wijken van Zwijndrecht. De vijf sport- en kunstcoaches die, sinds september 2012 actief zijn voor de gemeente, gaan het project een vervolg geven. Zij werken onder de naam Toppie (basisonderwijs) en Mattie (voortgezet onderwijs). Er zijn ook nieuwe partners betrokken, zoals de kinderopvang, het voortgezet onderwijs en stichting To Be. De coaches geven sport- en kunstactiviteiten aan de kinderen en de jeugd, ze ondersteunen de leerkrachten bij sportlessen of kunstzinnige activiteiten en ondersteunen de sportverenigingen.

Record touwtje springen
In de nationale sportweek in april hebben 12 basisscholen een record behaald door met 2015 kinderen tegelijkertijd één minuut touwtje te springen. Voorafgaand aan het touwtje springen heeft iedere klas een aantal ballonnen opgelaten. De ballon die het verste is gekomen wint een gezond klassenuitje, mede mogelijk gemaakt door de GGD. Er kwamen 56 reacties terug uit heel het land. De ballonnen die gevonden zijn in Amersfoort hebben de grootste afstand afgelegd (87,7 kilometer).

Foto: Wethouder Slotema (onderwijs, gezondheid) reikt de prijs uit aan de kinderen van groep 1/2A en groep 3 van de Koningin Julianaschool in Heerjansdam. Zij gaan met z’n allen een hele dag spelen in het Plaswijckpark in Rotterdam.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.