Burgemeester Dominic Schrijer blikt terug op zijn eerste 50 ontmoetingen

29 juli 2013 door Hennie van der Zouw
Burgemeester Dominic Schrijer blikt terug op zijn eerste 50 ontmoetingen

ZWIJNDRECHT - : ”Zwijndrecht heeft zo veel te bieden”

Tijdens zijn officiële beëdiging als burgemeester van Zwijndrecht op 27 mei j.l. stond Dominic Schrijer zelf voor eventjes in de schijnwerpers. Maar bij de ‘100 ontmoetingen’ gaat het volgens de burgemeester vooral om wat de inwoners en ondernemers van Zwijndrecht bezighoudt. Inmiddels hebben er al zo’n 50 ontmoetingen plaatsgevonden. De hoogste tijd dus om even een tussentijdse balans op te maken.

Hoe is de indruk so far? Wat viel op, wat heeft positieve indruk gemaakt en wat zijn aandachtspunten? Wat is u positief bijgebleven?

“Allereerst heeft de veelheid en variëteit aan reacties mij positief verrast. Binnen korte tijd stroomden de aanmeldingen binnen. Zelfs zo veel dat we al snel aan de 100 zaten. Toch wil ik benadrukken dat ik graag - buiten de 100 ontmoetingen om - tijd maak voor mensen die met mij in gesprek willen gaan.”

“Ik vind het ook mooi om te zien - en ik vergelijk het even met mijn ervaringen vanuit Rotterdam - dat mensen hier niet alleen betrokken zijn, maar ook een grote verantwoordelijkheid voelen ten opzichte van de samenleving. Dat komt ook omdat sommige families hier al generaties lang wonen. Een mooi voorbeeld van een organisatie die ook helemaal in de samenleving is verweven, is Nederlands meest succesvolle turnvereniging: Gymnastiekvereniging Oefening & Ontspanning, Zwijndrecht. Wie heeft er niet geturnd? En ik heb het dan niet alleen over meisjes. Het levert ook nog eens toppers op van internationaal niveau!”

Stroken de ervaringen tot nu toe met uw verwachtingen van Zwijndrecht?

“Ik had niet gedacht dat er zó veel samenhang en gemeenschapszin zou zijn. Ik vind het bovendien opvallend dat de mensen hier warm, open en hartelijk zijn. Mensen hebben fijne omgangsvormen. Daarnaast valt op dat er een groot aantal vitale senioren is, dat veel mensen actief zijn in een sport-, muziek- en/of culturele vereniging en dat er veel vrijwilligerswerk wordt gedaan. Mooie voorbeelden hiervan die ik bezocht heb zijn De Zonnebloem en wijkcentra als Het Baken en Het Badhuis.”

Zijn er ook nog aandachtspunten?

“Zo af en toe komen in de gesprekken ook wel zaken naar voren die aandacht behoeven. Zo weet ik dat er in de samenleving zorgen leven over oudere jeugd en jong volwassenen die tot laat op straat hangen en voor overlast zorgen. En ik krijg hier en daar bij mijn bezoeken ook wel specifieke plekken te zien die er onverzorgd uitzien. De buitenruimte verdient daarmee wat mij betreft ook wat meer aandacht.”

Wat is nou de meest bijzondere ervaring tot nu toe?

“Eigenlijk vind ik het meest bijzonder dat Zwijndrecht zo veel te bieden heeft en dat je dat niet direct allemaal beseft. Het is niet zo’n stad als bijvoorbeeld Delft, waar je dat in één oogopslag ziet. Zwijndrecht is niet in één woord te vatten en ik vind dat we de mooie plekken die ik nu heb gezien door de ogen van de mensen, nog wel wat meer mogen benadrukken in de toekomst. Zo heeft Zwijndrecht hele bijzondere kunst in de openbare ruimte. Ik denk aan wat er allemaal op de diverse rotondes te bewonderen is, maar bijvoorbeeld ook aan een kunstenaar als Willy Sluiter die hier jarenlang heeft gewoond en gewerkt. Daarnaast zijn er markante plekken als de Rotterdamse weg, de Watertoren, het Veerplein maar ook het Beeldenpark die echt typisch Zwijndrechts zijn. En natuurlijk niet te vergeten het zicht op Dordt! Dan heb ik het nog niet eens over de magnifieke bedrijven die hier gevestigd zijn. Velen ook al sinds jaar en dag. Denk hierbij aan een Van Leeuwen Buizen, Heerema, Sime Darby Unimills, Verkerk, Van Drimmelen en Pijl, die gewoonweg geworteld zijn in dit gebied. En als laatste heeft Zwijndrecht natuurlijk een bijzondere ligging waardoor ze een grote bereikbaarheid en toegankelijkheid heeft. Met andere woorden: ‘het is een stad naar mijn hart’.’’

Kijk op www.zwijndrecht.nlvoor een uitgebreider beeldverslag van de afgelopen 50 ontmoetingen.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.