Jongeren mozaieken met wethouder Elbert Vissers hun nieuwe hangplek

11 augustus 2013 door Ad van Herk
Jongeren mozaieken met wethouder Elbert Vissers hun nieuwe hangplek

ZWIJNDRECHT - Vrijdagavond hielp wethouder Elbert Vissers jongeren in de wijk Heer Oudelands Ambacht met het mozaïeken van een ‘social sofa’. De social sofa is een betonnen bank en maakt onderdeel uit van een officiële hangplek voor jongeren. Politie, gemeente Zwijndrecht, Welzijnsorganisatie Diverz en woningcorporatie Woonkracht10 hebben de afgelopen maanden de handen ineen geslagen om een officiële hangplek voor jongeren te realiseren. De komende weken werken de jongeren zelf aan hun nieuwe buitenbank.  

JOP
De gemeente Zwijndrecht kende nog geen officiële hangplek, ook wel JOP (Jongeren Ontmoetingsplek) genoemd. Een JOP is een speciaal ingerichte plek waar hangjongeren rond kunnen hangen. Veel gemeenten hebben zulke hangplekken ingericht, om te voorkomen dat de hangjeugd verblijft op plekken, waar hun aanwezigheid mogelijk anderen tot last is. In de samenwerking tussen gemeente, politie, Diverz en Woonkracht10 is gezocht naar een geschikte plek en hoe deze plek eruit moet zien. De JOP is er inmiddels. In het kader van het 100 jarig jubileum van Woonkracht10 heeft de corporatie de betonnen bank geschonken aan de wijk. Woonkracht10 vindt het belangrijk dat bewoners elkaar ontmoeten, zowel jong als oud. Ook heeft de politie met de JOP een officiële plek om hangjongeren naar te verwijzen die elders op straat hangen. 
 
Eigen ontwerp
De jongeren maakten zelf een ontwerp hoe de social sofa eruit moest komen te zien. Het ontwerp is inmiddels gereed en wordt nu in de komende weken, iedere vrijdagavond, steentje voor steentje door de jongeren op de bank geplakt. Net zolang tot hij af is! Het eindresultaat zal een fleurige bank worden in de kleuren van de wijk Heer Oudelands Ambacht met daarop teksten die de jongeren doen denken aan de wijk. Omdat de jongeren hun eigen plek maken is de betrokkenheid groot. De bank staat nu nog bij wijkcentrum Kubiek, maar als hij af is verhuist hij naar Molenvlietpark. 
 
Samenwerking Diverz 
Welzijnsorganisatie Diverz begeleidt de jongeren bij het mozaïeken. Diverz zet zich in voor leefbare buurten waar bewoners elkaar kennen en elkaar weten te vinden als dat nodig is. De basis hiervoor is de eigen kracht van bewoners, een filosofie die overeenkomt met die van Woonkracht10. Het doel van dit project is om de nieuwe jongerenwerkgroep in het wijkcentrum het Klankbord te laten samenwerken met lokale bewoners, verenigingen en instanties. Door de goede samenwerking tussen de gemeente Zwijndrecht, Woonkracht10, politie, jongeren en Diverz is er een geschikte plek gekomen voor de social sofa. “De jongeren zijn net aan het project begonnen en het belooft heel wat! De samenwerking met alle betrokken partijen verloopt dan ook heel goed”, aldus Michel Weening, jongerenwerker bij Diverz.  
 
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.