Wethouder en jongeren in gesprek over straatvoetbal en “hangen”

27 september 2013 door Hennie van der Zouw
Wethouder en jongeren in gesprek over straatvoetbal en “hangen”

ZWIJNDRECHT - Op 23 september was er in jongerencentrum MIKADO een discussieavond tussen wethouder Slotema, verantwoordelijk voor o.a. jeugd en “onze” (hang)jongeren uit Noord. Deze discussieavond is georganiseerd op initiatief van Diverz omdat er een probleem is in de openbare ruimte tussen bewoners en jongeren.

Het probleem is bekend. De oplossing is helaas niet eenvoudig. Bewoners klagen over het gedrag van jongeren rondom hun woningen. Vaak jongeren uit de buurt die daar op een trapveldje voetballen of over oudere jongeren die willen “hangen” met bekenden uit de buurt.

Deze zomer waren onze jongeren - ook na 22.00 uur - regelmatig luidruchtig. Het is niet verboden om op straat te zijn maar niet iedere plek is daarvoor geschikt? Wat vinden de jongeren zelf van deze negatieve aandacht? Wat zijn hun vragen en behoeften?

Deze dilemma’s en de mogelijke oplossingen zijn openlijk besproken tussen de wethouder en de aanwezig jongeren in de leeftijd van 14 tot 27 jaar.

Volgens Jos Vlasblom van Diverz is het belangrijk dat bestuurders met onze (hang)jongeren spreken en niet alleen over deze jongeren. De gemeente en de politie zijn dat met hem eens.

Gemeente en politie worden actief benaderd door bewoners die aangeven waar zij die jongeren niet willen hebben. Maar de vraag waar wij “onze” jongeren dan wel willen hebben moet ook worden beantwoord. Jos Vlasblom: Natuurlijk horen ook jongeren, net als iedereen, zich te gedragen in de openbare ruimte. Maar onze jongeren zijn gewoon jonge bewoners uit Zwijndrecht, die elkaar willen ontmoeten en daarvoor plekken nodig hebben. Jongeren kiezen logische plekken en graag in de buurt waar zij wonen.

Dat was vroeger al zo en daarin is niet zoveel veranderd. De openbare buitenruimte is wel schaars geworden en daarom moeten wij die beperkte ruimte goed indelen in overleg met bewoners en onze (hang)jongeren. De jongeren hebben gezegd dat zij begrijpen dat bewoners geen last van hun aanwezigheid willen hebben maar vragen ook aandacht voor hun behoeften. Een potje voetballen of “chillen” met je vrienden in de buurt moet toch kunnen? 

Op initiatief van Diverz gaat de wethouder binnenkort ook nog in gesprek met bewoners uit de omgeving van de Jupiterstraat in Noord. Met de verkregen reacties van jongeren en bewoners gaat de wethouder aan de slag. Er ligt een probleem dat we gezamenlijk moeten oplossen!

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.