Talen- en wiskundeknobbels in het zonnetje gezet

09 oktober 2013 door Hennie van der Zouw
Talen- en wiskundeknobbels in het zonnetje gezet

ZWIJNDRECHT - Het schooljaar is nog jong, maar de eerste diploma-uitreiking op het DevelsteinCollege heeft inmiddels al plaatsgevonden. Maar liefst 62 leerlingen namen dinsdag 8 oktober hun diploma voor het talenprogramma Cambridge Certificate (Engels) of Delf Scolaire (Frans) in ontvangst.

Alhoewel de leerlingen vorig schooljaar al het officiële examen voor de talenprogramma’s hebben afgelegd, worden de diploma’s pas na de zomervakantie verstuurd naar de deelnemende scholen. ,,Op deze manier hebben wij wel aan de start van het schooljaar al een feestelijke aangelegenheid om de leerlingen in het zonnetje te zetten,” vertelt Bertine van der Hof, docente Frans en grondlegger van het Delf Scolaire* op het DevelsteinCollege. Zij vervolgt: ,,De leerlingen volgen de talenprogramma’s naast hun reguliere lessen. Het vereist dan ook extra inzet en tijd van onze leerlingen, maar het levert hen wél een internationaal erkend diploma op waar zij veel profijt van hebben bij een vervolgstudie in het binnen- en buitenland. Dit is de eerste lichting leerlingen (49) die Delf Scolaire heeft gevolgd. Zij hebben met een slagingspercentage van 98% een hele knappe prestatie neergezet.” De leerlingen ontvingen ook een schriftelijke felicitatie van Joost Overwater van het ‘Institut Français’ uit Amsterdam. Hij complimenteerde de leerlingen met de hoge resultaten en overhandigde hen een Franse attentie: een fietszadeldekje met de tekst ‘Zut… il pleut’.

Het additionele talenprogramma Cambridge Certificate voor Engels wordt aangeboden op drie niveaus: het First Certificate of English voor taalbeheersing op bovengemiddeld niveau, het Certificate of Advanced English dat het vwo-niveau overstijgt en het Certificate of Proficiency in English op universitair niveau: het hoogst haalbare voor leerlingen met Engels als tweede taal. Leerlingen op het DevelsteinCollege kunnen al in klas 2 starten met het Engelse talenprogramma en daardoor tijdens hun schoolloopbaan maar liefst drie extra diploma’s voor Engels in ontvangst nemen. Met een slagingspercentage van 100% namen acht leerlingen het Certificate of Advanced English en vijf leerlingen het Certificate of Proficiency in ontvangst tijdens de feestelijke diploma-uitreiking.

Ook leerlingen met een wiskundeknobbel stonden afgelopen week in de schijnwerpers. Twee leerlingen uit atheneum 2 en gymnasium 3 behoorden tot de beste 70 deelnemers van de Kangoeroewedstijd in Nederland. Zij mochten vrijdag 4 oktober meestrijden tijdens de Junior Wiskunde Olympiade aan de VU Amsterdam.

*Delf staat voor "Diplôme d’Etudes en Langue Française".

Fotobijschrift:

49 Leerlingen – op de foto met traditioneel Franse baret - ontvingen het Delf-diploma uit handen van de docenten Frans: Willem Jan Euser (midden) en Bertine van der Hof (rechts).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.