Nieuw glastuinbouwcluster niet haalbaar

20 november 2013 door Hennie van der Zouw

ZWIJNDRECHT / HENDRIK IDO AMBACHT - De gemeenten Barendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Ridderkerk, Zwijndrecht en geïnteresseerde tuinders hebben besloten niet verder te gaan met de ontwikkeling van een nieuw glastuinbouwcluster in Kijfhoek-Noord te Zwijndrecht. Een haalbaarheidsonderzoek heeft aangetoond dat een cluster financieel en technisch niet haalbaar is.

Verbetering ruimtelijke kwaliteit door sanering kassen
De vier gemeenten en de provincie Zuid-Holland hebben hun ruimtelijke plannen voor het Deltapoortgebied tussen Rotterdam en Dordrecht vorig jaar in een gemeenschappelijke gebiedsvisie vastgelegd. Doel is om het gebied toegankelijker, leefbaarder en recreatief aantrekkelijker te maken. Een van de manieren om de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren is het saneren van kassen die her en der verspreid door het plangebied staan. Het plangebied telt ruim 100 hectare ‘verspreid liggend glas’. De provincie ondersteunt dit doel vanwege de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van het gebied, onder meer door toekenning van subsidies. Zo zou in vier jaar tijd ca. 35 hectare gesaneerd dan wel geherstructureerd kunnen worden.

Veel tuinbouwbedrijven zijn klein en verouderd. Een aantal bedrijven in het gebied heeft aangegeven te willen stoppen. Een enkel bedrijf wil nog uitbreiden. Dit laatste is in veel gevallen ruimtelijk niet meer mogelijk op de huidige locatie. Om hen wel de kans te bieden om uit te breiden, zijn de gemeenten met hen in gesprek gegaan over de mogelijkheden. Een aantal tuinders heeft zich gemeld met interesse om zich te vestigen op een nieuwe locatie. 

Kassen weg, ontwikkelruimte ervoor terug
Om de sanering van de glastuinbouw te stimuleren kunnen de gemeenten twee provinciale regelingen inzetten.
Glas voor glas regeling: Verspreid liggend glas op de huidige locatie slopen om het op een andere locatie geclusterd terug te bouwen. Met deze regeling kan 16 hectare aan verspreid liggend glas verdwijnen. In de gebiedsvisie Deltapoort is beschreven dat er op twee plekken plaats is voor geclusterd glastuinbouw; een bestaande locatie in Ridderkerk die al bijna geheel benut is en een nieuw te ontwikkelen cluster in Zwijndrecht, aan de Langeweg. Voor het nieuwe cluster moest eerst de financiële en (milieu)technische haalbaarheid aangetoond worden. Het haalbaarheidsonderzoek is uitgevoerd met subsidie van de provincie. Uit dit onderzoek is gebleken dat een nieuw glastuinbouwcluster niet haalbaar is. Daarbij is rekening gehouden met het economisch klimaat.

Wel verder met sanering glastuinbouw met inzet andere regeling
Er is nog een andere provinciale regeling waarmee de sanering van (oudere) glasopstallen in het gebied gestimuleerd kan worden. Dit is de Regeling ruimte voor ruimte: Op de percelen waar kassen verwijderd worden, kunnen één of meerdere woningen worden teruggebouwd. Onder de tuinders is veel belangstelling voor deze regeling en dit biedt perspectief om ongeveer 19 hectare kassen te saneren de komende 3 jaar. Hier blijven de gemeenten zich de komende jaren hard voor inzetten.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.