Nieuwe vrijwilligers voor Hospice 'De Cirkel' opgeleid dankzij donatie

27 november 2013 door Hennie van der Zouw
Nieuwe vrijwilligers voor Hospice 'De Cirkel' opgeleid dankzij donatie

ZWIJNDRECHT / HENDRIK IDO AMBACHT - Op woensdagavond 26 november jl. hebben 12 nieuwe vrijwilligers van hospice 'De Cirkel' hun certificaat in ontvangst genomen. Zij kregen dit uitgereikt onder het toeziend oog van onder anderen de heer Aart Kool (voorzitter Raad van Advies Regio Zuid-West VGZ) en Rafel den Ouden (lid Raad van Advies Regio Zuid-West VGZ). De vrijwilligers zijn nu officieel bevoegd om aan de slag te gaan in het hospice.

Om het certificaat te behalen hebben de vrijwilligers een speciale cursus gevolgd die bestaat uit zeven lessen waarin onderwerpen als wat is palliatieve zorg, communicatie, omgaan met de dood, verlies en rouw, spiritualiteit en samenwerking centraal staan. Ook is er een praktijkles in het hospice geweest.

Schenking
De basisopleiding voor vrijwilligers is mogelijk gemaakt dankzij een schenking van zorgverzekeraar VGZ. Deze organisatie doneerde eerder dit jaar een bedrag van 3.000 euro dat bedoeld was voor scholing. “Wij zijn heel blij met dit geld en konden dit meteen goed gebruiken voor deze opleiding,” aldus vicevoorzitter Heleen Roos van het bestuur van hospice 'De Cirkel'. “Het is belangrijk om als hospice continu te blijven investeren in nieuwe vrijwilligers. Die scholing - die extern wordt gegeven - kost natuurlijk geld en als hospice zijn wij voor een groot deel afhankelijk van donaties om dit te financieren. Wij waarderen het bijzonder dat VGZ bereid is geweest een schenking te doen waarmee wij verder aan onze toekomst kunnen bouwen.”

De heren Kool en Den Ouden van de Raad van Advies Zuid-West van VGZ zeggen over de donatie: “De Cirkel biedt een waardevolle aanvulling op de bestaande palliatieve zorg. Wij dragen dan ook graag bij aan de opleiding van de vrijwilligers, zodat zij goed toegerust zijn voor hun intensieve en vaak ook emotionele taak.”

Ontwikkeling
Het hospice heeft nu 85 vrijwilligers in dienst. Elke week zijn er zo’n 56 van hen aan de slag. “We proberen het aantal vrijwilligers stabiel te houden en regelmatig nieuwe mensen op te leiden. Het gebeurt namelijk dat mensen niet kunnen werken vanwege privé-omstandigheden of dat ze om welke reden dan ook toch afhaken. Om deze situaties op te vangen, is het belangrijk te kunnen putten uit een ruim aanbod vrijwilligers,” legt Heleen Roos uit. Als de vrijwilligers eenmaal in het hospice werken, krijgen ze twee keer per jaar een vrijwilligersavond waarop een specifiek thema centraal staat. “Zo proberen we de kennis van de vrijwilligers up-to-date te houden.” In 2014 wil het hospice ook starten met verdiepingscursussen voor de vrijwilligers die al vanaf het eerste uur werken bij 'De Cirkel'. “Als hospice zijn wij continu in ontwikkeling en de vrijwilligers groeien op die manier met ons mee,” besluit Heleen Roos.

De Cirkel, hospice voor de Zwijndrechtse Waard
Hospice 'De Cirkel' is een plaatsvervangend thuis waar ongeneeslijk zieken die niet langer dan drie maanden te leven hebben, te gast zijn om te sterven. De kwaliteit van hun leven in de laatste fase staat hierbij centraal. Ze krijgen in het hospice dezelfde zorg als ze thuis zouden hebben van de thuiszorg, de huisarts en familie en vrienden en ze kunnen rekenen op de aanwezigheid en zorg van vrijwilligers. In totaal zijn zo’n 85 vrijwilligers opgeleid en VPTZ-gecertificeerd. Hospice 'De Cirkel' staat voor geborgenheid. Het biedt niet alleen de terminale patiënten een veilige en huiselijke omgeving, maar ondersteunt en begeleidt ook hun naasten. 'De Cirkel' is er voor iedereen, ongeacht leeftijd, huidskleur of geloof, en heeft een breed draagvlak in de samenleving van de Zwijndrechtse Waard. Door verschillende bedrijven, kerken, verenigingen, particulieren, gemeenten en serviceclubs zijn en worden fondsen bijeengebracht.

Op de foto: De 12 nieuwe vrijwilligers van hospice De Cirkel met hun certificaat. Zij kregen dit uitgereikt onder toeziend oog van onder anderen de heren Aart Kool (achterste rij, derde van rechts) en Rafel den Ouden (achterste rij, vierde van rechts) van VGZ en vicevoorzitter Heleen Roos (voorste rij, rechts) van het bestuur van hospice De Cirkel.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.