Wat te doen bij vogeloverlast in uw wijk

21 januari 2014 door Hennie van der Zouw
Wat te doen bij vogeloverlast in uw wijk

ZWIJNDRECHT - Regelmatig ontvangt de gemeente meldingen van overlast door vogels. Dit varieert van overlast door vogelpoep op auto’s of de was, tot grote groepen zwanen die gebieden innemen en/of agressief gedrag vertonen richting mensen of geparkeerde auto’s. Vooral als er een nest met jongen is.

De gemeente kan alleen ingrijpen als er structureel overlast is of als er gevaarlijke situaties ontstaan. Het niet voeren van de dieren en voldoende afstand bewaren scheelt al een hoop. De gemeente kan zwanen alleen verjagen of verplaatsen met een ontheffing van de Flora- en faunawet. In de dierenwelzijnnota staat dat we samen met u zorgen voor een omgeving waar dieren natuurlijk gedrag kunnen vertonen en in staat zijn zich aan te passen. Omdat ingrijpen dus niet zomaar kan, zoeken we de oplossingen in het geven van voorlichting.

Wat kunt u doen? U kunt de overlast verminderen door de zwanen niet te voeren. Het voeren van vogels zorgt voor paringsdrang, waardoor de groepen groter worden en de beesten agressief gedrag aannemen. Houd afstand als de zwanen jongen hebben.

Als u een donker gekleurde auto heeft, dek deze dan af met hoezen of parkeer de auto niet in de buurt van een nest met jongen. Dit om te verkomen dat zwanen op uw auto pikken vanwege de weerspiegeling van hun evenbeeld.

De oproep is om de dieren in onze gemeente zoveel mogelijk ‘hun eigen gang’ te laten gaan.

Klachten en meer informatie Voor klachten over dieren kunt u contact opnemen met mevrouw J. Bachau via telefoonnummer 14078. Voor overige vragen over dierenwelzijn, kunt u contact opnemen met mevrouw M. Morlog via 14078. De nota over dierenwelzijn kunt u vinden op onze
website, onder Wonen en Leven / Milieu / Dierenwelzijn.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.