Inspirerende lezing van Kader Abdolah voor leerlingen DevelsteinCollege

29 januari 2014 door Hennie van der Zouw
Inspirerende lezing van Kader Abdolah voor leerlingen DevelsteinCollege

ZWIJNDRECHT - "Hoe onbereikbaarder je droom, hoe bereikbaarder” Niet eerder sprak Kader Abdolah, wereldwijd bekend als schrijver van bekroonde werken en oud-columnist van De Volkskrant - voor zo’n jong publiek. Zo’n tweehonderd vierdeklassers havo en vwo van het DevelsteinCollege woonden een bevlogen lezing bij van Kader Abdolah over zijn droom om een beroemde schrijver te worden.

Kader Abdolah wist tijdens zijn lezing het publiek, jongens en meisjes van 15 en 16 jaar, van het begin tot het einde te boeien. Zijn betoog over het nastreven van een droom was doorspekt met humor. Abdolah: “Ik ga het niet over boeken hebben, dat is saai. Je moet ze zelf lezen, dan is het interessant.” Op een aanstekelijke manier vertelde hij het aangrijpende levensverhaal over zijn vlucht uit Iran en over de dromen die hem gedurende zijn leven op de been hebben gehouden.

Zijn boodschap aan de leerlingen was dan ook vooral om een droom te hebben: ‘Heb een droom! Luister niet naar je vader of moeder als die zeggen dat dromen bedrog zijn. Kleine dromen zijn bedrog. Je moet grote, onbereikbare dromen hebben. Hoe onbereikbaarder, hoe bereikbaarder.’

Na afloop van zijn lezing konden leerlingen hem kort interviewen. Tot slot gaf Abdolah de leerlingen mee dat zij hun dromen voor zichzelf moeten houden en in hun hart bij zich dragen, zodat niemand hen kan beletten om hun droom na te streven. ‘Ik praatte over mezelf, maar ik wilde een spiegel voor jullie zijn.’

Het bezoek van Abdolah aan het DevelsteinCollege op dinsdag 28 januari jl. maakte onderdeel uit van de lessen Nederlands.

Over Kader Abdolah
Kader Abdolah is het pseudoniem van de in Iran geboren Hossein Sadiadi Ghaemmaghami Farahani. De namen Kader en Abdolah verwijzen naar twee vrienden die werden geëxecuteerd. De een onder het bewind van de Sjah, de ander onder dat van Khomeiny.

Abdolah groeide op in een religieuze familie. In 1985 vluchtte Kader Abdolah uit Iran en vestigde hij zich in 1988 in Nederland. In zijn romans komt de rol van de islam vaak aan de orde. Abdolah maakte zich de Nederlandse taal eigen met behulp van onder meer de kinderboeken van Annie M.G. Schmidt en van Nederlandstalige poëzie.

In 1993 debuteerde hij met de verhalenbundel ‘De adelaars’, die meteen bekroond werd met de belangrijke debutantenprijs Het Gouden Ezelsoor. In 2011 schreef hij het boekenweekgeschenk ’De kraai’, een werk met autobiografische trekken waarin de hoofdpersoon vlucht vanuit Iran naar Nederland.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.