Gemeenteraadsverkiezingen 2014

03 februari 2014
Gemeenteraadsverkiezingen 2014

ZWIJNDRECHT - Het is weer verkiezingstijd en dat zal de lezer niet ontgaan zijn. Welke verkiezingen voor degeen die het niet heeft gevolgd: de lokale verkiezingen.

Er is al heel veel over te doen geweest en voor Zwijndrecht is er veel turbulentie. Voor Zwijndrecht waren er wel elf partijen in de running. Twee echt nieuwe partijen gestoeld op de bijbel en de koran. De eerstgenoemde kon geen lijsttrekker vinden en de tweede heeft zich na bedreigingen terug getrokken.

Na de afscheiding van de PvdA is Freek Hartmeijer als zittend raadslid nog de enige die vanuit een afsplitsing verder gaat. Zijn Collega Renee kooij stopt er definitief mee. Zij hebben nu nog een geluid in de Raad.

De perenpartij van voormalig Groenlinks raadslid Wim van Pelt doet nu ook mee. Van Pelt zit niet meer in de raad en moest zijn positie van burgerraadslid opgeven voor die partij.

Van de zittende partijen doet iedereen nu weer mee.

Bij CuSGP is het een nieuwe lijsttrekker aangezien Henk Pasveer er mee stopt. Aaike Kamsteeg heeft als Dordtenaar voor hun vier jaar goed zijn best gedaan en na iedere verkiezing is het voor wethouders altijd maar de vraag wie er terug komt.

De VVD kiest er voor de zittende wethouder weer als lijsttrekker op te laten treden terwijl bij Algemeen Belang Zwijndrecht er heel anders gewerkt en gedacht wordt.

Henk Mirck gewaardeerd wethouder bij vele fracties en de regio staat onder aan de lijst met  van negentien kandidaten die Algemeen Belang Zwijndrecht neerzet. Naast de fractie met Fred Loos als lijsttrekker bestaande uit vijf leden en het burgerraadslid Kirsten Moorman staan er elf nieuwe kandidaten op de lijst.

Best opvallend voor een tijd waarin veel partijen zoeken naar kandidaten.

Met enige trots geven zij dan ook aan dat de wethouder geen raadszetel ambieert, maar wel beschikbaar blijft vanwege zijn kwaliteiten. In deze duaale tijd geven zij aan dat het niet echt logisch is dat zittende wethouders automatisch terugkomen. Het gaat om mensen met de kwaliteiten voor de dossiers en deze solliciteren er naar. Zo hoort aldus Algemeen Belang Zwijndrecht.

Bij Het CDA vertrekken ook veel oude rotten en is het Evert Jan van de Mheen die het nieuwe gezicht vormt. Hij is al veel te zien met Iekje Berg al bitterballen uitdelend bij allerlei evenementen.

Groenlinks blijft met Laura Kroes  terugkomen als hun kop van de lijst. Veel verandering bij D66 is er ook niet, alhoewel Wim van der Does als lijsttrekker de roemruchte Arie Willemstein moet doen vergeten. Bij de PvdA is Bert Exoo weer de trekker.

De zwaarte van alle campagnes zal toch in de laatste weken zijn. Begin maart begint het hele spektakel tot 19 maart de stemmen uitgebracht mogen worden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.