Geen Riothermie in Zwijndrecht

16 april 2014

ZWIJNDRECHT - Zwijndrecht gaat niet aan Riothermie doen liet wethouder Henk Mirck van de gemeente Zwijndrecht weten.

De vraag over Riothermie was in de gemeenteraad gesteld door Cu SGP in de vorige raadsperiode.

Warmteterugwinning uit afvalwater is de basisgedachte voor Riothermie. In Winterthur Zwitserland worden al 400 woningen verwarmd middels dit principe. Door gebruik te maken van de afvalwaterketen van de rioolstelsels en afvalwaterzuiveringsinstallaties kan een groot potentieel  aan thermische energie worden aangesproken.

In Zwijndrecht is deze potentiele duurzame energiekans bekeken maar nog niet als haalbaar beoordeeld.

Het rioolstelsel in Zwijndrecht heeft eerst een dringende opknapbeurt nodig .  In Nederland zijn diverse projecten al gaande waar men bezig is met het opstellen van kanskaarten.

Met behulp van kansenkaarten kunnen gemeenten het potentieel van duurzame  op de locatie inzichtelijk maken. In de gemeente URK bijvoorbeeld  is dat een hulpmiddel om Riothermie bij verschillende beleidsterreinen te betrekken zoals energie , klimaat, milieu, ruimte en duurzaamheid. Daarnaast kan de kansenkaart gebruikt worden als communicatiemiddel naar de maatschappij.

In Flevoland waaronder andere Urk samenwerkt met Almere en Lelystad  heeft men een routekaart richting 2030.

Binnen de Drechtsteden wordt vooralsnog gewerkt aan stadsverwarming waarin HVC het voortouw heeft genomen om zo restwarmte van bedrijven te gaan gebruiken voor stadsverwarming. Voor een succesvolle inzet van Riothermie is goede samenwerking met O.A de waterschappen en gemeenten benodigd. De topsector  houdt zich bezig met o.a. dit vraagstuk en is binnen de Drechtsteden ook een veel besproken onderwerp.

Riothermie wordt dus nog niet in Zwijndrecht ingezet. Het ligt in ieder geval niet aan de temperatuur in het riool zoals het AD dat meldde. Er zijn voldoende cassusen bekend  van gemeenten als Den Haag, Eindhoven, Alkmaar en de al eerder genoemde samenwerking in Flevoland

Het bureau TAUW heeft de kansenkaart gemaakt en onderzoekt de mogelijkheden om Riothermie te onderzoeken in de praktijk

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.