Wentelwiek en weetpunt positief in raadsprogamma genoemd

23 mei 2014

ZWIJNDRECHT - De wentelwiek is een wijkgebouw gelegen aan de Anthonie Fokkerstraat  33. Een wijkgebouw dat voor veel mensen  een onbekend fenomeen is. De Anthonie Fokkerstraat ligt toch echt centraal tussen de Langeweg en de burgemeester Jansenlaan. Al ruim twintig jaar draait de Wentelwiek zelfstandig als wijkvereniging en beheert hun eigen gebouw. Zo'n 280 vrijwilligers zijn voor 7,50 lid van de club en runnen met zijn allen de tent. Zonder vrijwilligers gaat dat niet, maar wel zonder een cent subsidie en dat maakt deze club dan ook zo bijzonder. Er is een periode geweest waarin de gemeente de wijkgebouwen allemaal bij het SIWZ , het latere Salza wilde onderbrengen. De vrijwilligers hebben zich daar met hand en tand tegen verzet en zoals de historie wel laat zien terecht.

De Wentelwiek wordt nu met Het Weetpunt in het raadsprogamma benoemd als voorbeeld van een vrijwilligersorganisatie. Een organisatie die zijn eigen broek op houdt en hun eigen gebouw beheerst en onderhoudt. Er vinden veel verschillende activiteiten plaats: van biljarten tot darten maar het is ook een stembureau. Bij de gemeenteraadsverkiezingen werden de late stemmers in dat stembureau ontvangen door het Shantikoor brulboei dat daar iedere woensdag repeteert. De mensen die hun stem gingen uitbrengen genoten met volle teugen van de gezelligheid waarmee zij ontvangen werden. Dit koor bestaat uit zo een zestig personen en treedt met regelmaat op door het hele land, maar nu ook weer tijdens de stoomdagen, Dordt in stoom, maar wel aan de Zwijndrechtse zijde.

Ook over de Zwijndrechtse geschiedenis is er genoeg te beleven in de Wentelwiek. Wim Hoogvliet heeft er in dat kader ook Zwijndrecht 1000 jaar georganiseerd. Een gezellige dag met heel veel aspecten over de Zwijndrechtse geschiedenis. Met regelmaat komt de Zwijndrechtse geschiedenis daar weer tot leven met foto s en ontmoetingen van tal van mensen. Wim Hoogvliet verzamelt heel veel informatie over die geschiedenis.

Weetpunt
Het Weetpunt is een ander voorbeeld van een Zwijndrechtse vereniging die genoemd wordt in het raadsprogram. Het Weetpunt wordt overeind gehouden door de vrijwilligers door de stichting Zwijndrechtse Natuur en Milieu. Naast het beheer van het gebouw waar heel veel les gegeven wordt in lessen over de natuur wordt het arboretum Munikkepark onderhouden. Verder staat er in ‘t Weetpunt een fraai uitgevoerde maquette van de Zwijndrechtse Waard, er is in de Zwijndrechtse Waard nogal wat gaande waarover daar veel informatie te vinden is. Duidelijk staan hierop de bedreigingen van het landschap aangegeven, zoals de tracés voor de Betuwelijn, de HSL en het rangeerterrein Kijfhoek.

Het gebeurt niet vaak dat vrijwilligersorganisaties zo positief benoemd worden als het Weetpunt en de Wentelwiek in een raadsprogramma. In beide organisaties is duidelijk te merken dat zij de Zwijndrechtse gemeenschap een warm hart toedragen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.