Korfbalvereniging Albatros bestaat deze week 60 jaar

27 mei 2014 door Hennie van der Zouw
Korfbalvereniging Albatros bestaat deze week 60 jaar

ZWIJNDRECHT - De Zwijndrechtse korfbalvereniging Albatros viert op donderdag 29 mei a.s. haar 60ste verjaardag.  Dit heuglijke feit wordt gevierd  tijdens drie feestelijke dagen vol activiteiten voor leden, oud-leden, familie, aanhang en supporters.

De korfbalclub werd in 1954 opgericht door de reeds overleden erevoorzitter Gerard Joris Los en startte destijds met 49 leden. De clubkleuren werden bepaald op wit en rood en de eerste trainingsstek werd 'De Punt' in het Noordpark.  Na een verblijf op “De Lus” verhuisde de club in 1971 naar Bakestein waar op het gras diverse successen werden geboekt.

In 2005 volgde de verhuizing naar sportcomplex Develstein waar Albatros nog altijd met veel plezier  kunstgrasvelden en sporthal deelt met de scholieren van het Develsteincollege en de SV Conventus.

Albatros maakte een gestage groei door en bij het 20-jarig bestaan telde de vereniging al 200 leden. In 1980 was de club met 386 leden qua grootte de 7e club van Nederland en groeide door naar 500 leden in 2005. Op dit moment telt de vereniging 550 leden en neemt met zo’n 40 teams deel aan de competitie.

De eerste 30 jaar werd de florerende club vóór gezeten door Gerard Los die uiteindelijk in 1984 met een Koninklijke onderscheiding afscheid nam van het bestuur. Tot aan die tijd had de korfbalsport al een hele ontwikkeling achter de rug en ook bij Albatros voor de nodige aanpassingen gezorgd. Eerst kwam er aspiranten- en pupillenkorfbal, later meisjes- en ouderkorfbal en voor de allerjongsten het welpenkorfbal.

In 1991 verdween het middenvak en inmiddels spelen we met schotklok, in één vak monokorfbal en straks zelfs het nieuwe 4korfball en is er bij Albatros ook ruimte voor G-sport en recreatief korfbal.

In de loop der jaren kon de club tal van sportieve hoogtepunten noteren. De meest opmerkelijke waren het Nederlands Kampioenschap van J1 in 1985, het dubbele nationale kampioenschap van B1 in 1995 en de veldfinaleplaats van A1 in 1998. Het reserveteam van Albatros speelde in 1986 op het hoogste niveau op het veld en in 2008 op hetzelfde niveau in de zaal terwijl Albatros 1 al jaren in de Overgangsklasse of 1e klasse speelt. Ook het team voor spelers met een verstandelijke beperking werd in 2011 Nederlands Kampioen in de B-poule. Ook waren er afdelingskampioenen en hebben er al heel wat liters champagne en ranja gevloeid bij talloze kampioenschappen.

Naast sportieve successen kent Albatros ook haar hoogtepunten op het gebied van nevenactiviteiten. In de zestiger en zeventiger jaren waren er al diverse feestavonden en jeugdkampen en in 1987 vond de eerste Oudejaars Familiedag plaats. Inmiddels zijn de Albatros Kerstgala’s beroemd in Zwijndrecht en omstreken en mag het jeugdkamp zich ieder jaar verheugen in een grote deelname. De feestavonden en spelmiddagen vullen maandelijks de clubagenda en bieden vertier voor jong en oud.

De korfbalsport is in de loop der jaren steeds professioneler geworden, sponsoring kwam om de hoek kijken en de diverse besturen van de club kregen met steeds meer uitdagingen te maken. Normen en waarden stonden en staan nog altijd hoog in het vaandel van de rood met witte club en regels zijn nodig om alles in goede banen te leiden. Vrijwilligers zijn bij deze grote organisatie onontbeerlijk en Albatros steunt dan ook op een grote groep leden en ouders die bardiensten draaien, schoonmaken, wedstrijden fluiten, korfbalzaken regelen en activiteiten organiseren.

Dit alles wordt in goede banen geleid door een enthousiast en kundig bestuur dat sinds september 2013 onder leiding staat van Max van der Pol.
De jubileumcommissie bestaande uit Annelies Lagarde, Bernhard Zoutewelle, Anniek Voskuijl, Albert-Jan van der Maten, Janneke van Pelt, Marcella Hoogendoorn, Matthijs van Joolingen, Peter van Beelen en Robert Zoutewelle, is erin geslaagd om voor de viering van het zestig jarig bestaan een mix te maken van korfbal en andere activiteiten voor jong en oud.

Hemelvaartsdag wordt volgens traditie doorgebracht op het Swifttoernooi in Middelburg, maar op vrijdag en zaterdag wordt het Albatrosveld bevolkt door leden en oud-leden van de club.

Op het programma staan o.a. een mixtoernooi, een groots paalschiettoernooi, een lipdub, een circusprogramma, een wedstrijd tussen oud-eerste spelers, een receptie, diverse eetmomenten en een feestavond. Albatros houdt de meeste activiteiten besloten, immers ….het familiegevoel bij de jarige club moet overheersen.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.