Softbalsters HSV Zwijndrecht tonen veerkracht tegen de Birds

03 juni 2014

ZWIJNDRECHT - ‘Pfff, het ging helemaal niet makkelijk deze week’. Michael Zwitzer zag zijn team een hele makkelijke en een zeer zwaar bevochten overwinning op de Birds uit Zoetermeer  behalen.

De eerste wedstrijd bracht een heel eenvoudige 10-0. De tegenstander uit Zoetermeer maakte het de Zwijndrechtse dames in het geheel niet moeilijk.

Zwitzer:’ We maakten echt gehakt van dit team. De 10-0 kwam tot stand in 4 innings. Chantal Fehling gooide uitstekend, kreeg slechts een honkslag tegen en ons veld speelde foutloos. We werden ook geholpen door de pitchers van de Zoetermeerders. Zij gooiden veel wijd en raakte onze hard-hitter Claudia Kranendonk in de 2e innning, waar we 12 slagvrouwen aan de beurt kregen. Als dan Minke Blok, Dayenne Sluijter, Michelle van Bodegom en Claudia Kranenendonk de tegenstander trakteerden op een honkslag stond het binnen een mum van tijd 8-0. Dan is het gespeeld’. Daar kreeg Zwitzer zeker gelijk in. In de 4e inning was het Angela Verkerk en Michelle van Bodegom die na mooie  honkslagen de 10 volmaakten. Sanne Korpel was met een triple honkslag het beste op dreef. ‘Als ik terugkijk op deze eerste wedstrijd, dan is het best aardig dat we ‘de Vogels’ vleugellam hebben gemaakt want er kwamen maar 4 speelsters op de honken, maar nooit verder dan het tweede honk’  aldus een zeer tevreden coach Rob van der Linden.

Chantal Fehling gooide in de 1e wedstrijd uitstekend

De tweede wedstrijd werd een zeer zware en tot nu toe de meest lastige, maar ook deze hebben de Zwijndrechters binnengehaald (13-12). Ook al was het voor de spreekwoordelijke poorten van de hel.

Zwitzer:’ Onze startende pitchers (Nancy van der Ham, 2-1-6-0 en Denise Theulings 2-1-7-0) kregen het zeer zwaar op de heuvel. De Zoetermeerse vogels waren niet van plan om op het nest te blijven zitten zoals in de eerste wedstrijd. Na de 1e inning keken we al tegen een 1-6 achterstand op en konden het tot in de 3e inning niet terugbrengen. Onze tegenstander zat in een flow waarbij we de ballen letterlijk om de oren kregen.

In inning 4 bogen wij de achterstand van 6-1 om in een voorsprong van 6-8. Dat heet veerkracht.  Dit kwam  onder andere honkslagen van Michelle Bruijn, Sanne Korpel, Claudia Kranendonk en Chantal Fehling.

Tevens gooien de twee Birds-werpsters in deze inning 3x 4wijd en een geraakt werpster (Chantal Fehling)’.

Van der Linden: ‘Het leek wel een veer die, als hij los werd gelaten er voor zorgde dat we de controle kwijtraakten, maar zodra we hem weer spanden we weer terugkeerden in de wedstrijd’ . In inning 5 scoorde Kyra van Genderen het 9e punt en er leek geen vuiltje meer aan de lucht. Toch ging het weer mis. Nancy van der Ham verliet de heuvel en werd opgevolgd door Denise Theulings. Op de ballen van Theulings hadden de Zoetermeerse dames kennelijk goed kijk want na 4 wijd bij de eerste slagvrouw volgende er 5 hits en wankelde de ongeslagen koploper. Zeker toen er ook een driehonkslag werd geslagen en er een 11-9 achterstand op het scorebord stond.

‘Het was buigen of barsten’ evalueert Zwitzer verder:’ Gelukkig kunnen we bouwen op een grote brok ervaring en dat bracht ons in de 6e inning weer terug in de wedstrijd. Minke Blok, die door een foutje van de korte stop op de honken was gekomen werd door een magistrale hit van Dayenne Sluijter binnengeslagen waardoor we aanhaakten (11-10)’. 

Zwitzer, die dit seizoen uitstekend in de pitchers zit, haalde zijn joker en rots in de branding uit de hoge hoed. Zelf noemt hij haar ‘good old Angela Verkerk’. Verkerk, door de wol geverfd en gepokt en gemazeld beklom de heuvel en maakte het karwei vakkundig af maar niet voordat de Birds in de 6e slagbeurt op 12-10 was gekomen.

Zwitzer:’ Wat er in de 7e inning gebeurde is eigenlijk niet met een pen te beschrijven. Geluk dwing je af klinkt misschien wat arrogant, maar als je 15 wedstrijden ongeslagen bent en je komt voor de laatste inning aan slag met een achterstand, dan komt er een moment waarop de tegenstander gaat beseffen dat er een grote stunt in de lucht hangt en wij toe moeten slaan. Dat moment hebben we gepakt om tot een heerlijke extase te komen.

In de 7e en laatste slagbeurt gaan Michelle Bruijn (vangbal catcher) en Angela Verkerk (drieslag) voor nul aan de kant. Sanne Korpel bereikt het eerste honk door haar derde honkslag van de wedstrijd. Nadine van der Loos, ingezet voor Michelle van Bodegom, bereikt het honk door 4 wijd (van Bodegom komt terug als loopster door re-entry-regel, waarbij je wel als honkloper terug mag keren).

Minke Blok met een mooie spectaculaire sliding

Minke Blok zet de honken vol met een honkslag in het linksveld waardoor de Zwijndrechtse dames op het punt kwamen waar het moest gebeuren en het gebeurde.

Zwitzer geniet duidelijk na als hij de laatste paar minuten van de wedstrijd na beschouwd: ‘ Claudia Kranendonk moest iets doen wat ze al veel vaker heeft gedaan, de bal wegrossen.

Tot de 7 inning lukte dat echt niet echt. Ze liet echter zien dat ze heel goed met druk om kan gaan.

Met een diepe tweehonkslag tegen het hek in het uiterste puntje van het linksveld slaat ze de honken leeg en komen we voor de tweede keer op voorsprong in deze wedstrijd, 12-13’.

Van der Linden:’ Het was daarna toch echt nog even billenknijpen hoor. In de gelijkmakende slagbeurt vielen er nog 2 honkslagen te noteren aan Zoetermeerse kant en kwam er een loopster op het 3e honk.

De handen van Michelle van Bodegom brachten echter met een vangbal een einde aan deze lange en veel te spannende wedstrijd’. Voor Angela Verkerk waren dit haar eerste 2 innings als werpster en daardoor ook haar eerste overwinning. 

 Rob van der Linden motiveert het team (nr 20)

Opmerkelijk is het feit dat de Birds 15 honkslagen sloegen en HSV ‘slechts’ 12.  Zwitzer:‘

Een darter die veel 180’ers gooit moet toch echt de wedstrijd winnen door zijn dubbels uit te gooien en een voetbalteam dat 90% balbezit heeft, wint niet altijd de wedstrijd om maar eens een beeldspraak te gebruiken.

Wij waren beter, maar maakten het té spannend. Dit is een wedstrijd die we hebben gewonnen door in onszelf te blijven geloven en als team te blijven functioneren.

Drie keer terugkomen van een achterstand is echt geweldig. Ik geef mijn team een dikke pluim, om maar in vogeltaal te blijven. Overwinning 16 is een feit. Eind goed al goed'.

foto's : Irene Korpel

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.