Dorpsraad Heerjansdam waakt over leefbaarheid in dorpskern

16 mei 2008

ZWIJNDRECHT – In Heerjansdam functioneert sinds november 2003 een dorpsraad. Zeven enthousiaste leden geven het Zwijndrechtse gemeentebestuur adviezen over de leefbaarheid in de dorpskern, daarin ondersteund door een voorzitter en een dorpsraadcoördinator. Daarnaast mogen zij een klein budget besteden aan diverse projecten.

Samenstelling Dorpsraad
De huidige dorpsraad bestaat uit: Antoin Scholten (voorzitter), Joop van der Ent (vice-voorzitter), Eelco Groeneveld, Arnold de Jong, Els Kooiman, Jan Kruisinga, Leen Stok en Wim van Vugt.
De dorpsraadsleden worden om de vier door de inwoners van Heerjansdam gekozen. De dorpsraadverkiezing wordt tegelijkertijd gehouden met de gemeenteraadsverkiezingen.

Van kerstverlichting tot defibrillator
Speciaal voor de leefbaarheid in Heerjansdam heeft de dorpsraad een eigen bescheiden budget. Hieruit kunnen subsidies worden verleend aan vrijwilligers, organisaties en buurtverenigingen. Te denken valt hierbij aan een buurtfeest, sportevenementen en bijvoorbeeld een aanvulling van faciliteiten of materieel. Joop: “De kerstverlichting in de bomen van het dorpscentrum, gerenoveerde en nieuwe plantvakken in het openbaar groen maar ook een professionele geluids- en lichtinstallatie voor het jeugdhonk en drie nieuwe defibrillatoren: het zijn initiatieven van de dorpsraad. Binnenkort komen hier nog een gerenoveerd gravelveld voor de jeugd naast het jeugdhonk bij én een vissteiger bij het strandje aan de Waal achter de ijsbaan. Dat zijn mooie resultaten.”

Adviezen uitbrengen
“We attenderen de gemeente bovendien regelmatig op zaken die dringend aandacht behoeven,” vult dorpsraadlid Eelco Groeneveld aan. “Zoals verkeerssituaties, onvoldoende onderhoud van groen en bestratingen of de conditie van de sportfaciliteiten. Maar ook over het groenhouden van polder Buitenland, het omleiden van het vrachtverkeer, het openbaar vervoer tussen Zwijndrecht en Heerjansdam en het Voorzieningencluster hebben we adviezen uitgebracht aan het gemeentebestuur.”

Veel werk
Om alle taken zo goed mogelijk te kunnen vervullen, houden de dorpsraadleden elf maal per jaar een officiële vergadering. Deze vindt plaats in de raadszaal van het voormalige gemeentehuis van Heerjansdam. Deze vergadering is openbaar en het publiek mag er inspreken over allerhande dorpszaken. Daarnaast houden de dorpsraadleden informele werkvergaderingen, brengen ze werkbezoeken en is er druk email- en telefoonverkeer met instanties. “Het is veel werk, maar het loont beslist de moeite,” merkt Joop op. “Dat merken we ook aan de positieve reacties die we krijgen op onze Nieuwsbrief, die zes maal per jaar huis-aan-huis in Heerjansdam verspreid wordt. De komende Nieuwsbrief staat in het teken van ons dorpsplan 2008. Daaruit blijkt hoe we blijven waken over de leefbaarheid in Heerjansdam. Want dat blijft ons belangrijkste uitgangspunt!”

Meer informatie over de dorpsraad kunt u krijgen bij de dorpsraadcoördinator Arie Manten, telefoon 078 – 620 66 66 of e-mail: dorpsraadheerjansdam@zwijndrecht.nl

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.