Betaald parkeren Walburg blijft een melkkoe voor de gemeente

05 februari 2014
Betaald parkeren Walburg blijft een melkkoe voor de gemeente

ZWIJNDRECHT - Betaald parkeren houdt de gemoederen nog steeds bezig. Jarenlang is er gediscussieerd over betaald parkeren. In de jaren dat het nog goed ging en er volop plannen waren Walburg grootschalig uit te breiden werd er zelfs gedacht aan een parkeergarage onder Walburg. Gaandeweg bleek ook dat Zwijndrecht steeds meer afhankelijk werd van de inkomsten van parkeergelden. Met het verdwijnen van de plannen voor een grootschalige en zelfs kleinschalige uitbreiding werd de roep naar gratis parkeren bij winkeliers steeds groter, maar ook bewoners uit omliggende gebieden. Daar over heen kwam nog eens de soap van een bekeuring voor het doorgeven van een parkeerkaartje in 2013.

Voor de gemeenteraad van Zwijndrecht was de maat vol. ABZ diende een motie in om het doorgeven van een parkeerkaartje niet strafbaar te stellen.  Na een flinke botsing met de gemeenteraad bond wethouder Vissers toen in en was het doorgeven geen probleem meer.

Toch was daarmee het probleem van betaald parkeren niet opgelost, want wat te doen als de automaten vervangen moesten worden? In het AD eind 2013 liet de VVD toen horen dat zij betaald parkeren wilde afschaffen. ABZ was daar voorzichtiger in, al was voor hun de blauwe zone nog steeds ideaal. Het financiële gat en  de afspraken met de eigenaars van Walburg  vormde een nog te beslechten probleem. Het parkeerdek is eigendom van Walburg en de eigenaren ontvangen hiervoor ook parkeeropbrengsten.

Op 4 februari stond het betaald parkeren en de vervanging van de automaten weer op de politieke agenda. Het voorstel wat nu voorligt is mobiel betalen. Achteraf betalen dus per mobiel. Niet meer haasten naar de auto maar ontspannen winkelen en betalen per minuut zoals op veel plekken.

ABZ deed bij monde van Fred Loos dan ook een voorstel om dan te komen tot een verlaging van de parkeertarieven. Hij motiveerde dat door te stellen dat er dan daadwerkelijk betaald werd voor geparkeerde tijd en dat daarmee ook de doorgifte van het kaartje van de baan is. Iedereen betaald daarmee dus weer voor zijn eigen auto en dat vergroot de inkomsten voor de gemeente. Het nieuwe systeem is praktisch de parkeerwachters gaan dan met een scanner controleren en zien of er betaald wordt.

De overige politieke partijen zagen het idee van verlaging van parkeertarieven niet zo zitten. Ook wethouders Vissers had zoiets van eerst zien dan geloven. Daarmee blijft het parkeren nog steeds een melkkoe voor de gemeente.

Het lichtpuntje is dat er met de invoering van het nieuwe systeem, waar de gehele raad het unaniem mee eens is, betaald kan worden voor de tijd dat men staat. Het is ook voor de winkeliers, die ook blij zijn met dit systeem,  te hopen dat de mensen massaal overstappen naar het nieuwe systeem en dat daarmee de bezoekers van Walburg langer gaan verblijven en uiteraard  meer gaan besteden. Het duurt nog een paar jaar voordat alle oude automaten verdwenen zijn. Wethouder Vissers gaat in ieder geval campagne voeren voor het systeem van mobiel betalen.

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.