Getrouwde stellen zijn tevreden over dienstverlening tijdens de mooiste dag van je leven

11 juni 2014 door Hennie van der Zouw
Getrouwde stellen zijn tevreden over dienstverlening tijdens de mooiste dag van je leven

ZWIJNDRECHT - Zwijndrecht scoort een prima resultaat met klanttevredenheidsonderzoek onder pasgetrouwde stellen. Dat blijkt uit het onderzoek onder stellen die in 2013 zijn getrouwd. De gemeente wilde graag weten hoe de dienstverlening rondom trouwen wordt ervaren en welke overwegingen mensen hebben bij de keuzes rondom de invulling van de huwelijksvoltrekking. In opdracht van de Gemeente Zwijndrecht is in december 2013 een vragenlijst gestuurd aan de stellen die in 2013 getrouwd zijn.

Waarom een onderzoek?
Voor de (ongeveer) 150 stellen die jaarlijks in Zwijndrecht trouwen, wil de gemeente de beleving - van de mooiste dag van hun leven- en de dienstverlening rondom het trouwen, verbeteren. Daarmee wil zij de randvoorwaarden zo aangenaam mogelijk maken voor aanstaande bruidsparen, om de keuze als vanzelfsprekend op de gemeente Zwijndrecht te laten vallen als trouwlocatie.

Tevreden over huwelijksvoltrekking
Over de huwelijksvoltrekking zijn de meeste pasgetrouwde stellen tevreden en zij waarderen dit met het gemiddeld rapportcijfer van een 7,6. Verbetering is nog wel mogelijk. Onder andere op het gebied van de informatievoorziening op de website. Inmiddels zijn er van de buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand (kortweg de ‘babsen’) filmpjes op de website geplaatst. Deze zijn hier te vinden.

Sfeer ondertrouw kan beter
De tevredenheid over de ondertrouw (huwelijksaangifte) blijft nog iets achter. Dit wordt gewaardeerd met een gemiddeld rapportcijfer van een 6,9. Verbetering is vooral nodig op het vlak van de sfeer tijdens het in ondertrouw gaan. Respondenten geven aan dat zij liever in een ruimte met meer sfeer en privacy worden geholpen, dan aan de balie waar nu de ondertrouw plaatsvindt. Ook de ondertrouw is vaak een bijzondere gebeurtenis voor het aanstaande bruidspaar.

Prijs speelt wel een rol, maar is niet bepalend
Wanneer stellen nadenken over waar en hoe zij hun huwelijksvoltrekking willen inrichten dan maken zij hierin bepaalde afwegingen. Prijs speelt hierbij wel een rol, maar andere aspecten zijn belangrijker, zoals bijvoorbeeld de locatie en de extra’s die de gemeente rondom het huwelijk te bieden heeft. De bekendheid van de bestaande extra’s die de gemeente Zwijndrecht biedt is vrij laag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van het balkon én de vleugel in de trouwzaal.Redelijk veel stellen (zes op de tien) weten wel dat het mogelijk is om – tegen extra kosten – op elke gewenste locatie in Zwijndrecht te trouwen.

Henk Mirck, wethouder Dienstverlening over de resultaten van het onderzoek: “een goede dienstverlening op het gebied van trouwen is erg belangrijk voor onze klanten. Het heeft bovendien een positief effect op het imago van de gemeente. Ik ben dan ook erg blij met dit resultaat. Het geeft bovendien de mogelijkheid om met de verbetersuggesties die in het onderzoek naar voren komen, nog meer aan de wens van de klant te kunnen voldoen.”

Fotobijschrift: De trouwambetaneren vlnr. Joanne Littooij, Marien Braber, Wil Hofland, Lydia de Cock, Gerda Frerichs, Anna Kuipers, Henk Pasveer.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.