Softbalsters HSV Zwijndrecht slaan aanval op koppositie af

16 juni 2014

ZWIJNDRECHT - Het is de Softbalsters van HSV Zwijndrecht gelukt om de aanval op de koppositie af te slaan. Afgelopen weekend werd er weliswaar in eigen huis eenmaal verloren (4-11) van de runner up Storks uit Den Haag , maar in de tweede wedstrijd trokken de Zwijndrechtse dames aan het langste eind (10-3).

Er stond behoorlijk wat spanning op het duel met Storks. Zou de eerste nederlaag van het seizoen van vorige week tegen de Pioniers zijn verwerkt? Was er weer focus zoals in het begin van de competitie? Aan alles was te merken dat dit twee cruciale wedstrijden zouden worden die het verloop van de competitie nog wel eens op zijn kop zou kunnen zetten.

Met Nancy van der Ham op de heuvel startte het eerste duel. Dat pakte verrassend genoeg verkeerd uit, want na 1 inning en 4 slagvrouwen was de achterstand al 0-4. Zwitzer: Dat ligt zeker niet aan Nancy. Zij gooide zoals ze altijd gooide, maar het lukte de Hagenezen op de één of andere manier om direct vanaf de eerste slagvrouw de druk op ons te zetten. We kregen ze letterlijk om onze oren. Ik was genoodzaakt om van der Ham van de heuvel te halen, hoe moeilijk dat ook is om je pitcher zo vroeg te vervangen. Ik kon er gewoonweg niet langer mee wachten’. Denise Theulings verving van der Ham. De Haagse storm woedde echter nog door want het stond aan het begin van de 3e inning 0-8. Een ongekende achterstand. De toeschouwers sloegen hun handen voor de mond en konden hun ogen niet geloven. ‘We werden overlopen’ aldus Zwitzer. Nadat Claudia Kranendonk op de honken was gekomen en Dayenne Sluijter haar eerste, van de in totaal drie, honkslagen sloeg, en daarmee aal slag het lichtpuntje aan onze kant was, in de eerste wedsrijd, kwam het eerste punt voor de Bakensteiners op het scorebord.

Bedrukte gezichten aan Zwijndrechtse kant na het verlies van de eerste wedstrijd. 
Rob van der Linden probeert met een peptalk de neuzen weer allemaal dezelfde kant op te krijgen.

Met 2 andere honkslagen zorgde Sluijter dat er nog 2 punten binnen kwamen. Minke Blok en Chantal Fehling zorgden voor de resterende 2 honkslagen. ‘Toch was er nog een strohalm, want met 3 honken bezet en inmiddels 2 speelsters uit, ging het, met Michelle van Bodegom aan slag jammer genoeg mis. Van Bodegom ging jammerlijk na een verre tik uit met een vangbal in het linksveld. Ik zeg niet dat we de wedstrijd nog hadden kunnen omkeren, maar misschien met een beter gevoel naar de tweede wedstrijd kunnen gaan als zij, zoals ze regelmatig doet, een honkslag had geslagen’ aldus Zwitzer die verder aangeeft dat het een terechte nederlaag was: ‘We sloegen slechts 5 honkslagen, Storks 11. Het was een wedstrijd die te kort duurde en waar we na afloop behoorlijk in de touwen hingen. Het is des te knapper dat we de tweede wedstrijd met onze veerkracht en strijdlust naar ons toe hebben kunnen trekken, want ook deze wedstrijs was er een die op het scherpst van de snede werd gespeeld’.

Voorafgaand aan de tweede wedstrijd werd er binnen het team een hartig woordje met elkaar gesproken. Nadat peptalker Rob van der Linden de neuzen allemaal dezelfde kant op zette, was het aanvoerster Minke Blok die het woord nam. Zij hamerde op het plezier dat de speelster moesten vinden en gebruiken om tot een goed resultaat te komen, want dat ontbrak in de voorafgaande nederlaag. Nadat iedere speelster zijn eigen manier had gevonden om de pijnlijke afstraffing te verwerken stond er, figuurlijk gezien, een heel ander team binnen de lijnen. De woorden van van der Linden en Blok waren kennelijk aangekomen want vanaf de eerste bal was er agressie, gedrevenheid, plezier dat resulteerde in de ‘ouderwetse’ focus. Het werd een prachtige wedstrijd vol met mooie acties en uiteindelijk de winst. Het leek wel of de dames nu wel eens even wilden laten zien wie de Haagse spelers echt tegenover zich hadden.

Chantal Fehling gooide de gehele tweede wedstrijd en had daardoor een groot aandeel in de winst.

Daar was in het begin nog niet echt sprake van. Je zou het kunnen omschrijven met een geschudde fles champagne die op springen stond en je afvraagt wanneer de vulkaan tot uitbarsting komt. Tot inning 4 bleef het stil. Alleen Sanne Korpel kwam over de thuisplaat waardoor de voorsprong lang 1-0 bleef met Chantal Fehling op de heuvel. Zij gooide de hele wedstrijd. Haar werpcijfers waren 2-4-4-0 en ze kreeg slechts 3 honkslagen tegen. In inning 4 spoot de Zwijndrechtse vulkaan vuur. Chantal Fehling, Dayenne Sluijter en Angela Verkerk scoorden 3 punten waardoor de voorsprong 4-0 werd.

Zwitzer:’ Op zich zat aan het eind van die inning meer succes onder de kurk want we lieten opnieuw 3 vrouwen achter op de honken. Dat is erg zonde. Misschien moeten we nog kritischer en zorgvuldiger aan slag zijn. Nu werd het toch nog spannend want in de 5e inning gooide Fehling 2x 4 wijd en kregen we 4 van de in totaal 5 honkslagen tegen. Het werd 4-3 en de angst sloeg me om het hart. Daarbij moet ook aangetekend worden dat de werpster, die ons in de eerste wedstrijd van punten af heeft gehouden terugkeerde op de heuvel’. Toch bleek de angst voor niets. Het was opnieuw Fehling die scoorde doordat Daniëlle Janssen deed waar ze goed in is, namelijk de bal ver weg slaan. Met haar 2 honkslag bracht ze Fehling binnen (5-3). Janssen werd op haar beurt over de thuisplaat geholpen door Sanne Korpel die in totaal 2 honkslagen produceerde (6-3). Van der Linden was opgelucht over de afloop:’ In inning 6 maakten we het definitieve verschil door uit te lopen naar een 7-punten voorsprong en zodoende de 10-3 eindstand. De 4 runs die we scoren kwamen van Minke Blok (binnengeslagen door een diepe vangbal van Chantal Fehling), Claudia Kranendonk, Dayenne Sluijter (beiden binnengeslagen door de tweede twee honkslag van Daniëlle Janssen) en Janssen zelf.

Claudia Kranendonk  als catcher in de eerste wedstrijd.

Michael Zwitzer: ‘Helaas hebben we onze tweede nederlaag geleden. Een verdiende nederlaag waar Storks ,uit den Haag, de agressievere ploeg was, de betere ploeg was en ons vanaf de eerste de beste slagvrouw direct onder druk heeft weten te zetten. We hebben dit in wedstrijd 1 niet weten om te keren. Door een veel betere tweede wedstrijd waarin we een overwinning hebben geboekt (nummer 18 van de 20) hebben we het gat van 9 punten op de ranglijst ten opzichte van nummer twee Storks weten te handhaven. We hebben de aanval op onze koppositie afgeslagen en dat is een verdienste van het hele team’. Op zondag 29 juni komt om 11.00 uur Orioles op bezoek in Zwijndrecht.

foto's : Irene Korpel

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.