Beweegdiploma's bij O&O uitgereikt

01 juli 2014 door Hennie van der Zouw
Beweegdiploma's bij O&O uitgereikt

ZWIJNDRECHT - Zaterdag heeft de Zwijndrechtse Gymnastiekvereniging O & O voor de eerste keer het onlangs door de KNGU (Koninklijk Nederlandse Gymnastiek Unie) geïntroduceerde “Beweegdiploma”  kunnen uitreiken aan haar zesendertig deelnemende kleuters. Voorafgaand aan deze testdag hadden de kleuters gedurende een twintigtal lessen zich bekwaamd in een zeer uitgebreid en uitgebalanceerd scala van bewegingsvormen, zoals rollen, steunen, balanceren, (diep)springen, gooien, huppelen, duikelen, kruipen, klauteren en wat meer zij. De kleuters wisten alle testen goed uit te voeren zodat zij na afloop allemaal het fel begeerde beweegdiploma in ontvangst mochten nemen uit handen van Jolanda de Witte, de nieuwe wethouder van sport.
Er waren twee verschillende beweegdiploma’s te behalen. Er was een diploma voor peuters van 2-4 jaar en voor kleuters van 4-6 jaar.

Aan de hand van een specifiek ontwikkeld beweegprogramma heeft de kleuterleiding van  O & O toegewerkt naar dit diploma. De peuters en kleuters werden spelenderwijs geschoold op kwalitatief goed bewegen. De lesgevers gaven opdrachtjes, veranderingen, aanpassingen, suggesties en complimenten en zo werden de peuters en kleuters gestimuleerd tot ontwikkelen. De lesgever zorgde voortdurend voor nieuwe uitdagingen, prikkels en vertrouwen en paste de les aan op ieder individueel kind. Hierbij werd gewerkt aan de verschillende bewegingsthema’s zoals rollen, duikelen, springen, klauteren, zwaaien, vangen, gooien e.d.

O & O was de  eerste vereniging in de regio die van de KNGU het keurmerk “Beweegdiploma” toegekend heeft gekregen.

De KNGU heeft na een uitgebreide studie een beweegprogramma ontwikkeld specifiek gericht op de eerste vaardigheden van bewegen.
Dat kinderen een zwemdiploma behalen is voor de meeste ouders de normaalste zaak van de wereld. Het behalen van een beweegdiploma is echter nog niet zo vanzelfsprekend, maar zeker net zo belangrijk voor de motorische, cognitieve en sociale ontwikkeling. Zeker in een tijd dat het bewegen in zijn algemeenheid ter discussie staat. De KNGU heeft landelijk bepaald dat nu ook een beweegdiploma behaald kan worden.

Waarom een beweegdiploma voor kinderen van 2 tot 6 jaar?
In de leeftijdsperiode van 2- 6 jaar vindt bij kinderen de grootste ontwikkeling van de motoriek plaats. In deze periode komen verbindingen en vertakkingen van de hersencellen tot stand. De snelheid in geleiding van prikkels van spieren naar de hersenen en omgekeerd neemt toe. Een goed motorisch fundament is van sterke invloed op de fysieke en mentale gesteldheid. Het is dan ook belangrijk om hierop in te spelen. Daarnaast is bewegen voor het jonge kind van groot belang om overgewicht tegen te gaan. Zodra het kind kan lopen zijn speelse manieren van bewegen noodzakelijk.

Geïnteresseerden kunnen nadere informatie krijgen bij het secretariaat Nel Kortman, tel. 078-6194230

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.