Gemeente: 'Aanvullende maatregelen Kijfhoek blijven nodig'

21 februari 2014
Gemeente: 'Aanvullende maatregelen Kijfhoek blijven nodig'

ZWIJNDRECHT - De gemeente Zwijndrecht heeft in een eerdere reactie aangegeven het te betreuren dat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State de aanvullende voorschriften voor de revisievergunning van het rangeeremplacement Kijfhoek heeft vernietigd. Volgens de gemeente leveren deze voorschriften juist een belangrijke bijdrage aan het (verder) waarborgen van de veiligheidssituatie in de gemeente. Na nadere bestudering van de uitspraak is de gemeente van mening dat aanvullende maatregelen voor Kijfhoek noodzakelijk blijven.
 
De gemeente vindt het onvoorstelbaar dat de eisen en maatregelen voor Kijfhoek niet verder mogen gaan dan de nationale en internationale veiligheidsnormen voorschrijven.

Het is ondenkbaar dat we dit gegeven, gezien het belang van één van de meest vitale infrastructuren van Nederland en enkele tienduizenden burgers, naast ons neerleggen. De gemeente is van mening dat voor Kijfhoek, als grootste emplacement van Nederland en vanwege het specifieke karakter, aanvullende maatregelen nodig zijn.

Blijven handelen volgens voorschriften
De gemeente vertrouwt erop dat ProRail en de vervoerders die gebruik maken van Kijfhoek, hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. In de afgelopen periode hebben zij zich proactief opgesteld en de naleving van de -inmiddels vernietigde- voorschriften vastgelegd in procedures en werkinstructies. “Het was netjes geregeld maar we moeten het nu via andere regelgeving gaan regelen”, zeggen burgemeester Schrijer en wethouder Mirck. “We verzoeken ProRail en de vervoerders dringend om te blijven handelen in overeenstemming met deze procedures en werkinstructies, totdat via een andere weg in vergelijkbare maatregelen is voorzien, die leiden tot een vergelijkbaar of hoger veiligheidsniveau”, aldus beide heren.
 
Brief aan ProRail en staatssecretaris
De gemeente heeft op 20 februari een brief gestuurd aan ProRail en staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu met daarin de reactie op de uitspraak van de Raad van State. Het college en de gemeenteraad willen op zeer korte termijn met ProRail en de staatsecretaris in overleg, om te komen tot afspraken over het vervolg.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.