OM acht Prorail en Keyrail schuldig aan brand Kijfhoek

24 juni 2014
OM acht Prorail en Keyrail schuldig aan brand Kijfhoek

ZWIJNDRECHT - Velen herinneren zich nog de grote brand op het rangeerterrein bij de Kijfhoek in januari 2011. Het was een nieuwe aanleiding om onder andere de veiligheid van Zwijndrechtenaren en Barendrechters in relatie tot het spoor opnieuw onder de aandacht te brengen. 

Uit onderzoek blijkt nu het volgende: 
Op rangeerterrein de Kijfhoek, dat zich tussen Barendrecht en Zwijndrecht bevindt, mogen wagons met een maximumsnelheid van slechts 6 kilometer per uur verplaatst worden in het kader van de Wet Vervoer Gevaarlijke Stoffen en de verstrekte milieuvergunning voor dit terrein. Het blijkt dat de wagons echter vier maal zo snel hebben gereden en dat dit de oorzaak moet zijn geweest voor de brand. 
 
Op het terrein stonden verder diverse wagons met ethanol, zwavelkoolstof en chemische resten / dampen. Uit onderzoek hiernaar bleek dat de veiligheidsvoorschriften niet in acht werden genomen en het personeel geen duidelijke instructie of training had gehad inzake de veiligheid en dus niet wist wat te doen indien het rangeren mis zou gaan.
 
Door een slecht beheer van de zaken tijdens de brand, werden twintig wagons met LPG en stikstof niet weggereden van het terrein. Ze kregen hierdoor te kampen met aan van de brand afkomstige hitte en dat leverde een enorm risico op voor explosie en daarmee een uitbreiding van de brand. 
 
Dinsdag zal de zaak voor de rechter dienen.
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.